Calitatea alimentației copiilor în școli și grădinițe a fost discutată în cadrul unei ședințe

Imagine simbol. Sursa: agora.md

În urma controalelor desfășurate de către ANSA pe parcursul anului de studiu 2022 – 2023 în raza teritorială a raionului Ungheni s-au identificat mai multe încălcări.

Potrivit lui Tudor Orbu, acestea includ lipsa caietelor de sarcini pentru achiziția produselor alimentare, înregistrarea incorectă a trierii produselor alimentare, lipsa semnăturilor tuturor membrilor comisiei de triere și lipsa fișelor tehnologice adecvate pentru producția produselor alimentare. De asemenea, nu au fost efectuate măsuri adecvate de autocontrol privind calitatea produselor, temperatura de păstrare a produselor alimentare perisabile nu a fost monitorizată corespunzător, și au fost introduse în alimentația copiilor produse care nu corespundeau reglementărilor sau nu aveau certificate de calitate.

Pentru a corecta aceste deficiențe, au fost emise prescripții de către inspectorii subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cazurile grave, inclusiv amenzi.

În prezent, subdiviziunea teritorială a siguranței alimentelor desfășoară controale oficiale și monitorizare pentru a asigura calitatea alimentației copiilor în anii de învățământ 2023 – 2024.

Acest proces de evaluare și corectare a deficiențelor are scopul de a asigura o alimentare sigură și de înaltă calitate în instituțiile de învățământ, contribuind astfel la o dezvoltare sănătoasă și la succesul lor în procesul de învățare.

Totodată, în cadrul unei ședințe, Tudor Orbu, șef adjunct al Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Ungheni, Nisporeni, Călărași, a vorbit despre asigurarea calității produselor alimentare în școli și grădinițe, evidențiind responsabilitățile fiecărui actor. Potrivit lui, responsabilitatea pentru asigurarea alimentației copiilor în școli și grădinițe revine, în general, fondatorilor, agenților economici, furnizorilor de produse alimentare și organizatorilor alimentației. Organizarea alimentației copiilor în instituțiile de educație timpurie este în sarcina primarilor și a directorilor instituțiilor, în timp ce alimentația elevilor în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal este responsabilitatea membrilor autorităților publice locale și a directorilor școlilor. „În multe cazuri s-a constatat că comisiile de triere nu își îndeplinesc eficient atribuțiile. De exemplu, nu toți membrii comisiei sunt prezenți sau semnează registrul de triere a bucatelor”, a conchis Tudor Orbu.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *