A început perioada de desemnare a candidaților pentru alegerile locale din 5 noiembrie

Pe 6 septembrie începe perioada de desemnare a candidaților pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Atât partidele politice cât și independenții au la dispoziție două săptămâni pentru a pregăti setul de acte necesar pentru înregistrarea în cursa electorală.

Conform prevederilor Codului electoral, desemnarea candidaților are loc după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au:

  • partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale;
  • blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile prevăzute de Codul electoral și ale instrucțiunii privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale;
  • candidații independenți.

Procedura de desemnare a candidaților la funcția de primar și de consilier în consiliul local are loc:

  • în cazul partidelor politice și al blocurilor electorale – prin aprobarea, în cadrul ședințelor organelor abilitate în conformitate cu prevederile statutare sau, după caz, cu acordurile de constituire ale acestora, confirmată prin procesele-verbale (extrase din procesele-verbale), a hotărârilor/deciziilor privind desemnarea candidaților la funcția de primar și listei de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local;
  • în cazul  candidaților independenți – prin înaintarea propriei candidaturi la funcția de primar și/sau de consilier al consiliului local, după caz, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii acestuia.

Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură și/sau grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de primar și de consilier al consiliului local.

Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 19 septembrie curent.

Alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie 2023. Pe 7 august a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Startul campaniei electorale se va da pe 6 octombrie 2023.

Până acum, și-au anunțat intenția de a candida la șefia Primăriei Municipiului Ungheni: Dionisie Ternovschi, Vitalie Vrabie, și Lidia Sanduleac. Pentru șefia Primăriei Călărași: Victor Ambroci. 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *