FOTO / S-a întors acasă după 20 de ani petrecuți în Rusia și, și-a deschis propria afacere de prelucrare a lemnului

Sculptează, cioplește și prelucrează lemnul sau metalul pentru a-i schimba forma și a-l transforma în piese de mobilier, suvenire ori foișoare. În lucrările sale se regăsesc diferite mese din lemn în combinație cu rășină epoxidică, scaune, butoaie, icoane și execută aproape orice tip de lucrare, cu care se adresează clientul.

Cu asta se ocupă în atelierul său Maxim Rusnac, un bărbat de 41 de ani, originar din satul Floreni, care de mai bine de 3 ani, după ce a revenit din Rusia, și-a lansat propria afacere, lansată cu suport european.

Lucrează și cu lemnul, și cu fierul, iar bărbatul spune că meseria sa este extrem de plăcută şi frumoasă, deși nu este deloc o muncă ușoară, ci una care necesită precizie, migală și nu în ultimul rând, multă muncă împletită cu talent. Le reușește pe toate câte își propune pentru că întotdeauna face ceea ce îi place şi spune că imaginaţia nu are limite, atunci când i se propune să realizeze o comandă. Îi place să răspundă provocărilor ce i se pun în față și se declară un perfecționist, deoarece se străduie ca orice lucrare să o execute impecabil.

Se trage din neam de artiști plastici, iar talentul și l-a descoperit încă de mic copil, având înclinații către sculptura în lut. Ajuns la vârsta de 20 de ani, a preferat să lucreze cu lemnul. Apoi, ca orice alt tânăr a decis să emigreze. A plecat în Rusia, iar acolo și-a dedicat ani pasiunii sale, transformând-o într-o afacere.

Doar că dorul de casă îl măcina în ultimii ani, așa că, fără să stea mult pe gânduri, a luat decizia de a se întoarce la locurile unde a copilărit. Necătând că, în Rusia era stabilit de 20 de aniși reușise să-și întemeieze și o familie. Anume acolo a fost pusă baza de a lucra cu lemnul.

A încuiat apartamentul, a închis atelierul, și-a luat soția, cei patru copii și a început din nou, acasă, de la zero să-și dezvolte propria-i afacere, care să-i aducă nu doar profit, dar și împlinire sufletească.

Maxim Rusnac a beneficiat în 2021 de un grant în valoare de 25.000 euro, cu suportul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Atelierul lui a fost dotat cu toate echipamentele necesare afacerii sale. Are multe comenzi, iar clienții îi sunt din satele din împrejurimi. Deocamdată lucrează doar două persoane, dar își dorește să-șiu extindă atât afacerea, cât și echipa.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *