Opinii / Lucia Bacalu: Tot de epopei ale drumurilor am avut parte în ultimii ani

Lucia Bacalu

Anunț făcut de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru pe 11 iulie 2023: „ADR Centru a efectuat astăzi o vizită de inspectare a șantierului unde se desfășoară lucrări de reabilitare a infrastructurii de transport pe traseul Ungheni – Cetireni – Alexeevca”.

De data aceasta (oare a câta oară?) discuțiile au vizat „respectarea graficului de execuție a lucrărilor și finalizarea activităților planificate în proiect până la sfârșitul acestui an”.

Este anul 2023! Iar acest drum urma să fie terminat, dacă am fi crezut autorităților, în… 2018.
Îmi amintesc bine data de 28 septembrie 2017. Oficiali de rang înalt veniseră la Ungheni cu televiziunile lor după ei (presa locală nu fusese anunțată despre eveniment). Cică, voiau să inspecteze cum se desfășoară lucrările. Proiectul fusese lansat cu o lună înainte, iar în față, în primăvara anului 2018, urmau să fie desfășurate alegeri locale. Circul începuse.

În acea zi, au fost mobilizați muncitori, tehnica necesară, a fost adus și asfalt, ca să filmeze televiziunile lui Plahotniuc cum se înmulțesc „drumurile bune pentru Moldova”.

Ditamai ministrul de atunci al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, un oarecare Vasile Bîtca, promitea cu nerușinare că cei 17,5 kilometri de drum regional Ungheni – Cetireni – Alexeevca vor fi dați în exploatare – atenție! – într-un an. Adică, în 2018, deși în proiect era menționat 2019.

A trecut într-o veselie anul 2018, a trecut și 2019, apoi 2020 și tot așa mai departe. Între timp, conducătorii auto, nemulțumiți de starea acestui drum, au tot protestat, l-au tot blocat, pentru a atrage atenția autorităților, care se făceau moarte în păpușoi.

S-au mișcat cu pași de melc. În acea perioadă am scris știri, reportaje, editoriale la acest subiect. Cineva chiar îmi reproșa că sunt prea insistentă (a se citi enervantă) și că guvernarea (de atunci) tare mai are grijă de drumurile noastre. Iar eu, cică, nu voiam să văd acest lucru.
Vedeam bine. Doar că totdeauna am urât promisiunile deșarte, cusute cu ață albă. Cei care le fac, cred eu, au senzația că toți în jurul lor sunt naivi și chiar îi cred.

M-aș fi bucurat foarte mult atunci, dacă nu aș fi avut dreptate și că acest drum ar fi fost dat în exploatare în anul 2019, dacă nu în 2018. Trebuie să recunosc: mă bucur și acum – că am avut dreptate și că am avut curajul să-i critic pe cei cu vorba doar, căci au meritat-o din plin.

Citesc comunicatul din 11 iulie 2023. „În prezent, se desfășoară lucrări de amenajare a trotuarelor și execuție a podețelor. În viitorul apropiat, urmează să se realizeze așternerea stratului de uzură pe ultimul segment de circa 5,5 km, amenajarea spațiului adiacent drumului în afara localităților, marcajul rutier și instalarea semnelor de circulație rutieră”.

Să dea Domnul ca, de data aceasta, să fie respectate toate termenele, iar acest traseu să fie dat, în sfârșit, în exploatare. După șase ani!

Tot de epopei ale drumurilor am avut parte în ultimii ani. Din păcate.

logo pin


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *