Personaje din desene animate au prins contur pe pereții saloanelor Secției de Pediatrie de la Spitalul Raional Ungheni

Datorită talentului înnăscut și, îndeosebi, pasiunii pentru picturile murale, Cristina Dragomir, profesoară, artistă plastică și directoarea Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din Ungheni, a reușit cu paleta de culori, pensula și multă dedicație, să redea o atmosferă plăcută în saloanele Secției de Pediatrie.

Acum, saloanele Secției de Pediatrie, care au fost recent renovate, au căpătat un aspect mai atractiv și plin de culoare, iar personajele din desenele animate aduc un strop de bucurie pe chipurile triste ale micuților internați. „Consider că am reușit să realizez aceste lucrări destul de bine, iar cel mai importat, este impactul pozitiv pe care l-am primit de la copii, părinți și angajații din sistemul medical ce activează în secție”, a punctat autoarea picturilor. Propunerea de a picta pereții saloanelor a venit pur întâmplător, în timp ce era implicată în realizarea unor lucrări pe pereții din holul unui spațiu destinat jocului pentru copii.

Șeful de gospodărie a Spitalului raional Ungheni a văzut lucrările uluitoare pe care le realiza în acel moment Cristina Dragomir și, astfel, a invitat-o să realizeze astfel de lucrări și la spital, iar răspunsul venit din partea ei, a fost unul afirmativ.

Cei care au susținut-o cu materialele necesare au fost membrii Junior Chamber International (JCI) Ungheni, din care face și ea parte. „Mi-a plăcut ideea, mai ales pentru faptul că pot oferi ceva copiilor”, spune ea, după care mai adaugă: „Consider că picturile murale au un impact pozitiv atât asupra copiilor care sunt internați, cât și a medicilor. Atunci când m-am apucat de pictat primul desen, se strângeau în grup și urmăreau cu atenție etapele lucrării, iar bucuria din ochii lor îmi dădea și mie un imbold”.

Astfel, picturile murale au apărut în patru saloane și cabinetul medicului- șef, adunând, în total, 8 lucrări. „Am ajuns, la un moment dat, să mă minunez singură de ceea ce realizam. Da, mă inspiram din unele povești, dar rezultatul final nu-l puteam prevede. După ce lucrarea era terminată, mă uitam și nu-mi venea a crede cum de mi-a reușit fiecare detaliu… Mi-am zis că, dacă am rămas eu mulțumită, cu siguranță cei care vor privi lucrările, vor simți la fel”, își amintește ea.

Timp de o lună, câteva ore pe zi, Cristina Dragomir le acorda picturii murale. „Chiar dacă eram uneori obosită după orele de serviciu, oricum veneam. Timpul pe care-l petreceam în spital, lucrând la picturile murale, îmi dădeau o energie pozitivă. Practic, atunci erau orele în care eu mă relaxam, ieșeam de acolo cu forțe proaspete. Arta, în genere, nu te obosește, din contra, îți oferă multă energie și liniște interioară”, a punctat ea. Artista plastică a coordonat imaginile ce urmau a fi pictate și cu medicul șef din Secția de Pediatrie, preferință acordându-se personajelor din povești sau desene animate care le sunt copiilor mai puțin cunoscute. „Proiectul nu se oprește aici, vor mai fi efectuate astfel de lucrări în saloanele care au mai rămas a fi renovate, dar și pe holul secției”, a promis Cristina Dragomir.

Nu doar pereții din spital au fost atinși de mâna iscusită a artistei plastice. Prima încercare de a realiza o pictură murală a fost în casa părinților. „Deja învățam la Școala de Arte, iar părinții mi-au propus să încerc să realizez o lucrare pe perete. Vă dați seama că nu orice părinte o să fie deschis pentru a oferi un perete pe care copilul să-și testeze abilitățile de a picta. Dar, dat fiind faptul că au avut încredere în mine și în potențialul meu, mi-a reușit. Am optat pentru un peisaj pitoresc. Iată, în așa mod, îmi descoperisem abilitatea de a realiza o pictură de dimensiune mare. Acum, parcă aș mai schimba câte ceva, dar am decis să nu intervin, deoarece e unic în felul său, de fapt, cum e fiecare lucrare realizată de mine”, mai spune ea.

O altă pictură murală a artistei a fost realizată și în cabinetul în care-și desfășura activitatea cu copii cu nevoi speciale, la Centrul de Resurse pentru Educația Incluzivă (CREI). Apoi, a urmat câteva picturi în unele clase dintr-o școală, iar apoi la o grădiniță a pictat câte un personaj în dependență de denumirea pe care o avea grupa, cum ar fi „Buburuza” sau „Albinuța”. Pe viitor, Cristina Dragomir analizează posibilitatea de a pregăti câțiva tineri talentați pentru a-și încerca abilitățile în ceea ce privește picturile murale.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *