FOTO / „GustoHora” – Bucătăria pe roți a staționat la Ungheni

Foto: Expresul

Un eveniment mai puțin obișnuit s-a produs la Ungheni. Peste 250 de persoane au participat miercuri, 27 iunie, la festivalul „GustoHora”, care s-a desfășurat chiar în fața Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Cu toții s-au adunat pentru a susține persoanele refugiate care, de mai bine de un an de zile, sunt parte a comunității unghenene. Distracția a fost la ea acasă, mai ales pentru cei mici. Copiii s-au bucurat de o mulțime de activități care le-au captat tot timpul și toată atenția: au construit LEGO, au desenat, s-au aventurat pe tiroliană.

 

„Este un eveniment foarte bine organizat, cu multe activități, atât pentru copii cât și pentru maturi. Copiii sunt cei mai fericiți, pentru că, pe lângă activitățile distractive mai gustă și din bucatele preparate direct de organizatori, dar și refugiați. Anume în așa mod se dezvoltă unele abilități, dar și sentimente cum ar fi: empatia, dragostea pentru semeni, se stabilesc relații, prietenii”, a spus Ana Țugui, o mămică care a venit cu doi dintre copiii ei.

În timp ce copiii s-au distrat, adulții au avut ocazia să se informeze și să se educe în privința importanței spațiilor sigure Gender-Centru. Aici, experții în domeniu au oferit sfaturi prețioase și informații esențiale despre cum să facem față violenței și unde să căutăm sprijin în caz de nevoie. „Este îmbucurător să vedem cum comunitatea noastră devine tot mai conștientă și implicată în combaterea violenței și promovarea unui mediu sigur pentru toți”, a menționat Nina Lozinschi, reprezentant Gender – Centru.

Cea mai asaltată zonă a fost bucătăria pe roate, unde participanții au avut privilegiul de a savura delicioasele bucate pregătite cu dragoste de organizatorii evenimentului, alături de localnicii din Ungheni și refugiați chiar în fața bibliotecii.

„GustoHora a fost mai mult decât un simplu eveniment. A fost o manifestare a solidarității, respectului și înțelegerii. Ne-am unit ca o comunitate, ne-am sprijinit reciproc și am demonstrat că suntem aici unii pentru alții”, a mai spus, la final, Nina Lozinschi.

De notat că evenimentul a fost realizat de Gender-Centru sub egida Platforma pentru Egalitate de Gen, în cadrul Programului “Îmbunătățirea accesului la serviciile esențiale de sănătate și protecție împotriva violenței în bază de gen pentru persoanele refugiate din Ucraina și cele din comunitățile gazdă”, susținut de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.

Articolul a fost realizat în parteneriat cu AO Expresul. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *