Aprobat. La Ungheni va fi pilotat primul Serviciu integrat regional pentru victimele violenței sexuale

În acest sens, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cadrul de reglementare a activității Serviciului. Pe perioada pilotării, cheltuielile necesare pentru funcționarea Serviciului integrat vor fi acoperite de UN Women Moldova.

Pilotarea serviciului va fi efectuată pe parcursul a doi ani, în cadrul Spitalului Raional Ungheni, unde vor fi deservite victime ale violenței sexuale din șase raioane: Ungheni, Fălești, Sîngerei, Călărași, Nisporeni și Telenești.

Conform datelor statistice oferite de organele de ordine publică, pe parcursul anilor 2017-2022, în raioanele respective au fost raportate 539 de infracțiuni cu caracter sexual, dintre care 241 de violuri.

De menționat că, de la începutul anului 2023, în raionul Ungheni au fost înregistrate trei cazuri de infracțiuni privind viața sexuală, printre care două violuri. „Pe parcursul anului 2022, în Inspectoratul de Poliție Ungheni au fost înregistrate 14 cazuri de infracțiuni privind viața sexuală. Dintre acestea 14 – 10 infracțiuni se atribuie la infracțiunea sexuală privind violul, art. 171 Cod Penal, o infracțiune privind acțiuni cu caracter sexual neconsimțite, art. 172 Cod Penal, și trei cauze penale – art. 174, actul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani”, a precizat Vasile Burlacu, șef interimar al IP Ungheni.

Noul serviciu social va asigura intervenția complexă și promptă, centrată pe necesitățile victimei violenței sexuale, cu scopul de a preveni revictimizarea sau retraumatizarea acesteia în procesul de acordare a asistenței.

De asemenea, Serviciul va oferi posibilitate victimelor adulte ale violenței sexuale să beneficieze de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație și va facilita procesul de dobândire a probelor în cadrul procesului penal, inclusiv realizarea audierii victimelor în condiții sigure.

Serviciile de asistență specializată vor fi prestate în baza acordurilor de colaborare cu autoritățile și instituțiile din cadrul celor șase raioane deservite: Spitalul Raional Ungheni, inspectoratele teritoriale de poliție, secțiile medico-legale, Procuratura Generală, structurile teritoriale de asistență socială, oficiile teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

În baza rezultatelor pilotării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății vor decide asupra mecanismului de instituționalizare pentru implementarea acestui tip de serviciu la nivel național.

Reamintim că serviciul a fost inaugurat la Ungheni pe 23 martie 2023.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *