Primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale a fost lansat la Ungheni

Primul Serviciu specializat din Republica Moldova pentru victimele violenței sexuale a fost inaugurat pe 23 martie, la Ungheni. Acesta oferă victimelor violenței sexuale posibilitatea de a beneficia de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație.

„Este un proiect pilot pe care l-am așteptat. Am conlucrat și conlucrăm în continuare cu echipele multidisciplinare, căci oamenii au nevoie de noi și de servicii specializate, și ne bucurăm că s-a realizat acest obiectiv. S-a simțit necesitatea de a crea acest Serviciu, în cadrul căruia specialiștii vor decide în comun care sunt metodele de muncă, ca persoanele să se simtă în siguranță, serviciul să fie confidențial și cu impact pozitiv asupra victimelor” a punctat Tatiana Lazar, vicepreședinta raionului Ungheni.

La rându-i, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni s-a adresat echipelor multidisciplinare, recomandându-le „să facă echipă bună și să își desfășoare activitatea astfel încât persoanele care se adresează să aibă încredere în aceste echipe. Este important ca victimele să primească un răspuns consolidat, nu doar unul formal.”

În cadrul instituției vor activa psihologi, medici legiști, asistenți medicali, juriști, polițiști, dar și alți specialiști.

„Victimele violenței sexuale trebuie să se poată baza pe faptul că vor fi primite și asistate într-un mod profesionist, într-un mediu sigur. Ele trebuie să se simtă înțelese și în siguranță atunci când vor interacționa cu echipele multidisiplinare. Astăzi deschidem primul Serviciu pentru victimele violenței  sexuale din țară, dar nu ne vom opri aici, în următorii ani vom lansa astfel de sprijin și în zona de Nord și Centru a Republicii Moldova”, a menționat și Janis Majeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a subliniat eforturile comune care au fost depuse pentru co-crearea Serviciului, inclusiv reieșind din necesitățile punctate și reflectate chiar de victime: „Abordarea integrată este crucială, având toate serviciile într-un singur loc pentru a sprijini cel mai bine victimele violenței sexuale. Mă bucur că facem parte din acest proces și știu că munca începe abia acum. Vom continua să fim alături de autorități, deoarece aceasta este cheia pentru prevenirea și eliminarea violenței și furnizarea serviciilor specializate necesare.”

De menționat că, de la începutul anului 2023, în raionul Ungheni au fost înregistrate trei cazuri de infracțiuni privind viața sexuală, printre care două violuri. „Pe parcursul anului 2022, în Inspectoratul de Poliție Ungheni au fost înregistrate 14 cazuri de infracțiuni privind viața sexuală. Dintre acestea 14 – 10 infracțiuni se atribuie la infracțiunea sexuală privind violul, art. 171 Cod Penal, o infracțiune privind acțiuni cu caracter sexual neconsimțite, art. 172 Cod Penal, și trei cauze penale – art. 174, actul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani”, a precizat Vasile Burlacu, șef interimar al IP Ungheni.

Serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale a fost creat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *