Ministerul Sănătății va aloca doar 15 milioane de lei pentru dotarea tehnică a spitalelor, din cele 150 de milioane promise anul trecut

Un proiect de Hotărâre privind modificarea Legii Bugetului de Stat, aprobat de Guvern săptămâna aceasta, prevede alocarea și reajustarea unor bugete pentru reparații și dotarea cu tehnică a instituțiilor medicale. Astfel, pentru cele 31 de spitale raionale trecute în gestiunea Ministerului Sănătății vor fi alocate 15 milioane de lei, scrie sanatateinfo.md.

Suma este neașteptat de mică, având în vedere că autoritatea centrală critica administrațiile publice locale că suma alocată pentru spitale – aproape 80 de milioane de lei în total în 2021, ar fi prea infimă pentru dotarea tehnică a spitalelor.

În urma rectificărilor, bugetul alocat domeniului Sănătății ar urma să crească cu 38,2 milioane de lei. Din acești bani, 15 milioane de lei vor fi direcționați pentru „asigurarea consolidării bazei tehnico-materiale a Spitalelor raionale din subordinea Ministerului Sănătății”. Alte 2,5 milioane de lei vor fi alocați pentru reconstrucția Unității de primiri urgențe a Institutului de Medicină Urgentă, iar 1,8 milioane de lei – pentru reconstrucția Unității de Primi Urgențe de la Spitalul Municipal Bălți. Banii sunt alocați cadrul Proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii și pregătirea personalului SMURD”.

Guvernul a găsit bani și pentru demararea unui proiect social de deschidere a farmaciilor la sate. În acest scop vor fi alocate 5 milioane de lei. În cadrul aceleiași rectificări bugetare, aproape 5 milioane de lei vor fi direcționați pentru repararea clădirii sediului Ministerului Sănătății, de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 2. Alte 50 de milioane de lei din cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID” vor fi realocate pentru repararea unităților de terapie intensivă a mai multor spitale publice. Lista acestora nu este disponibilă.

Investiții „derizorii” în spitalele raionale

Suma de 15 milioane de lei alocată spitalelor raionale a trezit nedumeriri, având în vedere că la sfârșitul anului trecut Ministerul Sănătății și-a subordonat toate spitalele raionale pentru argumentul că administrațiile publice locale nu investesc suficient în infrastructura lor și că investițiile făcute de acestea sunt „derizorii”. Totuși, Ministerul Sănătății se contrazice, întrucât în ultimii ani investițiile Consiliilor Raionale au fost cu mult superioare sumei alocate acum de minister. De exemplu, în anul 2011 suma alocată a constituit 64 de milioane de lei, în 2015 – 87 de milioane de lei, în 2020 – 76 de milioane de lei. Tot în susținerea sa, autoritatea declara că a investit în spitale în anii pandemici echipamente și dispozitive medicale în sumă de 1 miliard de lei, dar nu a precizat câte din aceste echipamente au fost procurate din bani publici, câte au fost achiziționate prin credite și câte au fost donații din partea partenerilor externi.

Anul trecut, în cadrul dezbaterilor pentru preluarea spitalelor raionale sub administrația lor, Ministerul Sănătății susținea că va aloca 150 de milioane de lei pentru reformă și urma să prezinte încă în luna ianuarie un proiect de regionalizare a serviciilor medicale.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *