„Sărbătoarea fagului” a adunat, în mijloc de codri, o mulțime de oameni împătimiți de frumos

Sărbătoarea Fagului, ediția XI – a, organizată tradițional în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, a adunat în mijlocul codrilor, în ultima duminică a lunii mai, o mulțime de oameni împătimiți de natură, tradiție și folclor.

Organizatorii festivalului și-au propus să promoveze patrimoniul turistic, inclusiv ariile protejate, să sporească vizibilitatea și atractivitatea destinațiilor turistice, să crească fluxul de vizitatori și să promoveze produsele locale.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată de colective artistice, producători autohtoni, meșteri populari, expoziții în aer liber, bucate tradiționale, artizanat și multe alte surprize frumoase pregătite pentru vizitatorii, care au venit într-un număr destul de impunător.

Vizitatorii au putut să guste din bucatele tradiționale, să procure produse eologice în cadrul Târgului de produse naturale, ecologice și tradiționale, fiind prezenți peste 30 de producători din Ungheni, Nisporeni, Călărași, Bălți, Chișinău, UTAG Găgăuzia. Cei prezenți au putut să-și achiziționeze diverse produse locale, cum ar fi miere, vinuri, sortiment de pomușoare, fructe, uleiuri, artizanat, gastronomie. Târgul a avut drept scop promovarea producătorilor autohtoni, oferirea accesului la specialităţi tradiţionale, ecologice de calitate.

„La târg am adus produsele fabricate chiar aici, în Rădenii Vechi, batoanele nutritive, miere cu fructe liofilizate (n. red. – deshidratate prin îngheț), pastă de arahide cu miere, ierburi pentru ceai. Dar avem și produse de la alți producători locali din Moldova, cum ar fi ulei presat la rece, condimente. Mi se pare un eveniment destul de reușit, vreme bună, oameni mulți, muzică de calitate, chiar e minunat”, spune și Liza Mămăligă, antreprenoare.

Formațiile folclorice au pregătit nu doar un program artistic de excepție, ci s-au întrecut în bucate care de care mai alese. „Am venit cu mâncare tradițională, dar și cu un program artistic dedicat acestei sărbători și, desigur, cu multă dispoziție bună. Atmosfera de aici este una veselă, peisajul este încântător, iar timpul de afară ține cu noi, deși de dimineață era înnorat”, spune Ana Țăruș, coordonatoarea formației „Ilincuțele”.

La Sărbătoarea Fagului am întâlnit și pe angajații Bibliotecii raionale „Dimitrie Cantemir”, care au venit la eveniment împreună cu refugiații din Ucraina, pentru a promova tradițiile ucrainene. Mâncarea tipic ucraineană precum aromele caravai, vergunî, sarmale, colțunași cu cartofi, tartine cu slănină și murăturile – toate însoțite de rețete, i-a ademenit pe vizitatori. „Biblioteca împreună cu fetele din Ucraina am pregătit, la această sărbătoare, mâncarea noastră tradițională, pentru a încânta oaspeții veniți aici. Este foarte plăcut să vezi că oamenii sunt încântați de bucatele noastre tradiționale, să împărtășim cu ei din secretele bucătăriei noastre. Îmi place atmosfera de sărbătoare de aici, este foarte vesel, lumea cântă, dansează, socializează. Oamenii se bucură, pur și simplu, de viață și de ziua aceasta frumoasă de care avem parte”, spune Natalia Barșevscaia, refugiată din Ucraina.

„Am fost la toate edițiile și pot afirma că, fiecare are farmecul său aparte. Ediția din acest an, totuși, îmi pare mai organizată, mai interesantă, iar locația în care se desfășoară sărbătoarea este perfectă. Suntem încântați de programul divers”, își împărtășește impresiile de la eveniment una dintre vicitori, Taisia Ciumac.

Chiar și cei mici au avut parte de multe distracții: s-au dat la toboganele gonflabile, au sărit la trambuline și s-au delectat cu vată de zahăr. De asemenea, câțiva din ei s-au aventurat la atelierul de pictură, iar desenele lor au fost expuse publicului larg.

Menționăm că evenimentul a fost organizat de Consiliul Raional Ungheni, cu susținerea Ministerului Culturii, în  parteneriat cu întreprinderea de stat Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, primăria satului Rădenii Vechi, filiala Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie, Clusterul Turistic Regional Ținutul de Vest.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *