O șansă pentru a fi – un proiect menit să integreze persoanele defavorizare pe piața muncii

Imagine simbol: coreti.ro

Asociația de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” din municipiul Ungheni (AEC) a implementat proiectul „O șansă pentru a fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate”, care a avut drept obiectiv facilitarea integrării pe piața muncii a persoanelor defavorizate din 10 localități țintă ale raionului Ungheni.

Iar pe 17 mai a avut loc activitatea de finalizare a proiectului. „Activitățile noastre s-au desfășurat pe o durată de un an și jumătate. Au fost activități destul de consistente ca implicare și proceduri. Ne bucurăm că activitățile propuse au fost realizate și noi, cei care am fost implicați în ele, simțim că lucrul nostru nu a fost zadarnic și au fost spre binele celor care au beneficiat de pe urma acestui proiect”, a menționat Constantin Stratulat, președintele AEC și managerul proiectului.

Câteva persoane din localitățile raionului Ungheni, care au beneficiat de suport în cadrul proiectului, le-au fost distribuite utilajele și instrumentele necesare pentru dezvoltarea afacerii.

Una dintre aceste beneficiare este Viorica Lazariuc din satul Chirileni. Pasiunea ei pentru apicultură a motivat-o să participe la cursurile oferite în cadrul proiectului și să se îmbogățească cu cinci stupi de albine cu tot cu familii. „Stupurile le-am primit recent, sper că sunt un elev bun, mai ales că nu am mai avut albine. Mulțumesc tuturor pentru posibilitatea de a-mi îndeplini visul”, spune emoționantă beneficiara.

Ea afirmă că informațiile achiziționate în cadrul activităților l-a care a participat au fost nu doar utile, ci și necesare. Pentru demararea cu succes a acestei afaceri, un mentor care a fost achitat din cadrul programului, o ghidează pe Viorica de fiecare dată, pentru a-i oferi consultanța necesară. „Am încercat să creăm o cale accesibilă de comunicare pentru ea, ca să aibă mereu acces la suport și informații din partea mentorului și, inclusiv, persoana de la care a cumpărat stupurile, este destul de receptivă pentru a-i acorda ajutor”, a subliniat Constantin Stratulat.

Viorica Lazariuc susține că aceasta este o mică afacere pentru familie, mai ales că are patru copii și ca să nu fie nevoită să cumpere mierea, s-a gândit că ar fi bienevit ca aceasta să fie produsă acasă, în livada proprie. „În viitor, ne dorim să înmulțim familiile, pentru a produce mai multă miere și a o putea vinde”, a spus ea.

Maria Caraman, din satul Condrătești, a beneficiat de un incubator cu o capacitate de 300 de ouă și o moară. „Echipamentul l-am primit din iarnă. Sunt foarte mulțumită, mai ales că am un venit de pe urma acestei activități, deoarece pot să vând puii scoși la incubator. Experiența o am de vreo trei ani. La început, aveam un incubator de o capacitate mai mică și nu îmi permiteam să mă extind, iar cheltuielile erau foarte mari”, afirmă Maria Caraman. Datorită programului, i s-a ivit această oportunitate și poate dezvolta această activitate la un alt nivel.

Anterior, Maria Caraman pleca peste hotare. Acum, datorită activității pe care o desfășoară, va rămâne acasă pentru a acorda mai mult timp dezvoltării acestei afaceri. Pe viitor, are planuri mărețe și anume să construiască o încăpere specială în care să țină incubatorul. „Am reușit să-mi cumpăr materiale de construcție. Am pornit temelia pentru a construi o încăpere delimitată pentru incubator, aparte pentru puii scoși. Deja, în viitor, mai iau în calcul și o încăpere pentru creșterea puilor, și ulterior, spre vânzarea acestora”, a mai adăugat ea.

De menționat că, în cadrul proiectului au fost desfășurate activități de instruire în domeniul inițierii micilor activități generatoare de venit pentru 25 de persoane, 14 persoane au beneficiat de suport logistic pentru inițierea micilor afaceri, 211 elevi din localitățile țintă  au beneficiat de sesiuni de orientare în carieră, a fost organizată și defășurată o companie de informare cu privire la proceduri existente și oportunități de încadrare în câmpul muncii a șomerilor, iar una din activitățile Proiectului a ținut de elaborarea unui Studiu privind piața forței de muncă din raionul Ungheni, care a fost lansat în acea zi.

Proiectul „O Șansă pentru a Fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate” este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni cheie. Programului este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *