FOTO / Turneul memoriei cu spectacolul – document „Dosarele Siberiei” a ajuns la Ungheni

Spectacolul – document „Dosarele Siberiei” a fost jucat și pe scena Palatului de Cultură din Ungheni, pe data de 7 iunie. Astfel, publicul unghenean a avut oportunitatea inedită de a fi spectatorii unui spectacol de excepție, în regia lui Petru Hadîrcă.

„Dosarele Siberiei” este un spectacol comemorare despre tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944 – 1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.

Sala Palatului de Cultură a fost plină de spectatori, care au venit într-un număr surprinzător de mare. Preț de mai bine de două ore, spectatorii au fost prinși într-un amalgam de emoții cutremurătoare, au audiat mărturii ale românilor basarabeni persecutați, masacrați și exterminați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă în Siberia de gheață și încarcerați în Gulag.

„Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au făcut tot posibilul ca să venim cu acest spectacol, să împărtășim niște emoții și, credeți-mă, ceea ce au făcut acești bravi actori, este de a reda, cuvânt cu cuvânt, ceea ce au descris înaintașii noștri, care au fost duși în vagoane de vite în Gulag, în Siberia de gheață și s-au întors cu demnitate acasă. Aceste emoții sunt niște lumânări aprinse în amintirea celor care au suportat toate nedreptățile regimului sovietic”, a menționat regizorul Petru Hadîrcă.

„Acesta a fost cel mai frumos spectacol de când există acest Palat de Cultură. Chiar m-au copleșit emoțiile în timpul spectacolului…”, a răsunat de pe scenă și mesajul lui Dionisie Ternovschi, viceprimarul de Ungheni.

Efectele sonore, decorul, dar și prestația talentaților actori de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” au amplificat emoțiile și stările emoționale ale spectatorilor.

„Mi-a plăcut felul în care actorii au transmis emoțiile și au relatat, prin prestația lor scenică, aspectele vieții din trecutul dureros al Basarabiei. De asemenea, decorul și efectele sonore au intensificat stările spectatorilor, am putut empatiza cu aceștia, iar cel mai important e că au adus lacrimi în ochii tinerilor din ziua de azi. Personal, am simțit durere, nu mi-au plăcut nedreptățile prin care au trecut femeile în timpul regimului sovietic”, ne-a spus o adolescentă, Ionela – Mirela Iutiș, imediat după spectacol.

„Știți, eu am citit „Tema pentru acasă”, scrisă de Nicolae Dabija și mi-am amintit de multe momente citite în operă și cele care au fost jucate în scenă. Emoțiile, trăirile se contopesc în ambele cazuri. Sunt foarte impresionată, foarte frumos! Mulțumesc Guvernului că ne-a oferit posibilitatea, celor de vârsta a treia, de a veni și vedea această piesă, la noi în oraș”, ne-a spus și Ludmila Mogîldea, o femeie pensionară prezentă la spectacol.

Turneul are loc în cadrul proiectului susținut de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, autoritățile publice locale și Ambasada SUA în Republica Moldova.

Autoare: Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *