Femeile și fetele din Ungheni, Căușeni, dar și Ucraina – în centrul atenției

Pe 7 iunie, la Ungheni, a fost lansat proiectul „Femei și fete în centrul coeziunii sociale și rezilienței comunitare”, implementat de Asociația Obștească „Baștina Frăsinești”.

La lansarea proiectului au participat peste 40 de femei și fete din Ungheni și Căușeni, dar și refugiate din Ucraina, la fel și familiile gazdă care au aflat despre planurile de viitor ale proiectului respectiv. Totodată, acestea s-au familiarizat și cu noțiunile de bază despre violența în bază de gen.

„În raionul Ungheni locuiesc în jur de 350 de refugiați, dintre care 130 copii, care au nevoie de susținere, atenție, consiliere în special ce ține de lucrul părinților cu copii care tot sunt afectați de urmările războiului. Oamenii afectaţi de evenimentele de criză sunt copleşiţi, speriați sau tensionați sau înfuriați, confuzi, foarte nesiguri cu privire la ceea ce li se întâmplă, speriaţi sau îngrijoraţi, alţii indiferenţi şi detaşaţi, iar proiectul nostru îi va ajuta pe aceștia, în special femeile și fetele, să se integreze în comunitatea noastră, să-și dezvolate unele abilități, dar și să cunoască mai multe despre violența în baza de gen”, a menționat Aliona Manciu, coordonatoarea proiectului.

Potrivit Alionei Manciu, în cadrul proiectului se va contribui la realizarea coeziunii sociale între refugiați și familiile gazdă, precum și acțiuni de informare și sensibilizare cu privire la violența bazată pe gen și serviciile disponibile pentru o mie de refugiați și comunității gazdă din raionul Ungheni și Căușeni. Astfel, 14 coordonatori selectați și formați, vor face transfer de cunoștințe către 200 de femei și fete prin diverse maratoane de discuție. Totodată, vor fi organizate diverse evenimente în care se va crea această coeziune socială, dar și se vor combate prejudecățile și sterotipurile. În același timp, comunitatea va fi sensibilizată privind violența în bază de gen printr-un flash-mob cu genericul: „Stop traficului de ființe umane”.

„Probabil că este un proiect mult așteptat în satele noastre, pentru că multe femei stau în umbră, nu-și cunosc drepturile atunci când sunt victime ale violenței. Sperăm că va fi un proiect de succes bine implementat și în localitatea mea”, a subliniat Ecaterina Maler, bibliotecară în satul Hristoforovca.

Natalia Popușoi, bibliotecară la biblioteca din Căușeni spune că în comunitatea de unde vine sunt circa 40 de refugiate, foarte active și receptive la toate activitățile care sunt organizate de către biblioteca din Căușeni.

„Eu consider că acest proiect va aduce un plus valoare și va ajuta ca refugiații din Ungheni, Căușeni și chiar Ștefan Vodă să comunice între ei și să organizeze activități comune. Femeile re-fugiate întotdeauna au căutat să se implice, să fie active și să integreze în comunitatea noastră”.

Organizatorii, la final, s-au declarat mândri de organizarea evenimentului și și-au dorit succes în implementarea proiectului.

„Este un proiect mare, pentru toată comunitatea de femei și fete, care le va ajuta să se integreze în comunitate. Ne dorim succese în implementarea acestui proiect”, a spus Olga Burlacu, moderatoarea evenimentului de lansare.

„Sunt mândră și mulțumită de desfășurarea evenimentului, care a fost unul interactiv. Din aprecierile pe care le primesc, știu că vom avea parteneri de nădejde și întreaga comunitate va fi implicată în proiectul nostru ambițios”, a spus la final, Aliona Manciu.

Această activitate a fost organizată de AO „Baștina Frăsinești” sub egida Platformei pentru Egalitate de Gen, cu susținerea Gender-Centru, în cad-rul Programului “Îmbunătățirea accesului la serviciile esențiale de sănătate și protecție împotriva violenței în ba-ză de gen pentru persoanele refugiate din Ucraina și cele din comunitățile gazdă,” susținut de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *