Cod galben de caniculă, cu temperaturi maxime de până la 34°C

Sursa foto: impact.ro

Pentru zilele de 23 – 24 iunie, meteorologii au emis cod galben de caniculă. Acesta va fi valabil pe întreg teritoriul țării.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în intervalul menționat, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 – +34°C. Totodată, în regiunile de nord și centru ale țării este valabil codul galben de pericol de incendiu, care rămână în vigoare până la 26 iunie.

În cazul Codului galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, iar fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Atunci, când temperatura aerului înconjurător, pe o perioadă de timp este de 30 de grade şi mai mult, este dereglat întregul echilibru al organismului uman, care pot declanşa, la multe persoane, stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, leşin, oboseală generală, spun specialiștii în sănătate.

Iată care sunt regulile principale care trebuie de respectat pe timp de caniculă:

  • Să evităm la maxim, cît este posibil expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 16:00.
  • Se poartă pălării de soare, haine cu mânecă lungă, din fibre naturale, de culori deschise.
  • Este recondabil să consumăm zilnic cel puţin cîte 1,5 – 2 litri de lichide, care nu vor fi consumate prea reci. Se recomandă de a consuma ceaiuri la temperatura camerei, de muşeţel, sunătoare, urzică, care micşorează senzaţia de sete.
  • A consuma cât mai multe fructe şi legume proaspete crude, ele fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale.
  • Alimentaţia trebue să fie variată şi, preferabil de a se consuma alimente uşoare şi proaspete, cu valoare calorică mică.
  • De evitat eforturile fizice susţinute în perioada zilei, când temperatura aerului înconjurător atinge valori maxime.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *