Prețul la ceapă atinge un nou record

Sursa foto: agroexprert.md

Prețul la ceapă continuă să crească în Moldova. Acesta a depășit recordul de 26 de lei pe kilogram în rețelele comerciale.

După ce, la mijlocul lunii martie, prețul a ajuns la nivelul de 23 de lei pe kilogram, acesta s-a stabilizat și chiar a scăzut cu 10-15%, iar la sfîrșitul lunii aprilie prețul a coborît sub 20 de lei, scrie noi.md.

Săptămîna aceasta, prețul cepei a înregistrat din nou un trend ascendent, depășind nivelul de 25 de lei, iar în unele supermarketuri a ajuns chiar și la 26 de lei pe kilogram. Iar această tendință se observă atît în Republica Moldova, cît și în alte state.

De exemplu, în Georgia, la începutul lunii mai, prețul cu ridicata al cepei a depășit 2 dolari (circa 35 de lei) pe kilogram, iar în lanțurile de magazine a fost și mai mare. Ceapa este importată în Republica Moldova Ceapa care se află pe rafturile din rețelele de retail nu provine din regiunile Moldovei, ci din Olanda, Franța sau alte țări.

De asemenea, pe piață este imposibil de găsit un produs autohton, chiar dacă vînzătorul susține că l-a cules de pe propriul teren. De facto, mai mult de două treimi din cultivarea cepei în Republica Moldova provine din loturile mici de pe terenurile gospodăriilor și doar 20-30% este produsă de fermierii cu mai mult de 10 ha de teren agricol.

Ceapa se scumpește din cauza cererii înalte Potrivit analiștilor de la EastFruit, ceapa este în prezent cel mai solicitat produs în comerțul global cu legume, iar prețurile cepei în multe țări au depășit recorduri istorice și continuă să crească. Expresia „de unde să cumpăr ceapă” rămîne o întrebare de căutare foarte populară, ceea ce duce la tranzacții de vînzare și cumpărare neconvenționale.

De asemenea, multe țări au impus o interdicție de export, ceea ce a agravat și mai mult situația, spun experții. De exemplu, Ucraina a înregistrat cel mai mare import de ceapă dintre primii 20 de importatori mondiali în 2022. Este demn de menționat că Ucraina a debutat în acest top 20 în 2022, deoarece războiul a distrus cea mai mare parte a producției de ceapă din țară. Ca urmare, Ucraina a crescut importurile de ceapă de aproape 7 ori în 2022.

În ceea ce privește piața moldovenească, EastFruit constată o tendință de creștere a prețurilor cu 1 leu/kg pe săptămînă în februarie-martie: în a doua jumătate a lunii martie, ceapa galbenă de pe piața angro s-a scumpit la 17 lei pe kilogram.

Expresul.md

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *