Poliția asigură evidența a circa trei mii de persoane, posesoare de arme, din raioanele Ungheni și Călărași

În raionul Ungheni sunt 1738 de posesori de arme, iar în raionul Călărași sunt 1151 de posesori. Despre acest lucru ne-au comunicat reprezentanții Inspectoratului General de Poliție, printr-un răspuns la solicitarea noastră efectuată pe platforma Vreauinfo.md.

Potrivit informației oferite, în total, poliția asigură evidența a 61 mii 436 posesori de arme care au în posesie 75 mii 159 arme din întreaga țară. Totodată, poliția asigură verificarea periodică a condițiilor de păstrare și deținere de către posesori a armelor. Astfel, în urma verificărilor, în primele trei luni ale anului 2023, au fost constatate 11 contravenții în raionul Ungheni și 12 în raionul Călărași. Acestea se referă la încălcarea termenului de vizare a permisului de deținere a armei sau încălcarea regulilor de păstrare, deținere, transport, port și folosire a armelor letale și neletale și a munițiilor aferente.

Reguli și recomandări

În acest context, polițiștii atenționează asupra faptului ca posesorii de arme să nu poarte arme în stare de ebrietate; să se abţină de la folosirea armelor; să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale; să se abţină de la folosirea armelor atunci când nu există pericol real, sau când acesta poate fi evitat; să nu poarte armele la întruniri sau alte măsuri de masă pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea personală, precum şi a celor din jur; să nu fie admis accesul la arme a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine; să nu lase armele în genţi, autoturisme sau în alte locuri fără supraveghere.

„Dacă posesorul de armă a folosit sau aplicat arma pe care o deține, acesta este obligat să acționeze imediat pentru a acorda primul ajutor și asistenț medicală răniților. Totodată, persoana care a aplicat arma este obligată să anunțe de îndată cel mai apropiat organ de poliție, idiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale. În situația expusă, Poliția sau organul de urmărire penală sesizat, are obligația de a cerceta circumstanțele în care s-a produs evenimentul, a efectua cercetarea la fața locului, iar arma care a fost folosită se ridică ca probă și rămâne la Poliție până la încheierea examinării și adoptării deciziei de caz”, se arată în răspunsul oferit de către Inspectoratul General al Poliției.

Sancțiuni

Inspectoratul General de Poliție atenționează că, pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident, contravenție sau infracţiune cu arma, persoana riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă, cu suspendarea dreptului de deținere a armelor pentru o perioadă până la 5 ani.

Totodată, folosirea armelor contrar destinaţiei lor speciale manifestată prin efectuarea tragerii din armă în locuri publice, se sancţionează cu amendă de la 300 la 1500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu privarea de dreptul de deţinere,  port şi folosire a armei pe un termen de la 2 ani la 5 ani.

Depăşirea limitei de aplicare a armelor letale sau neletale, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 3000 la 4500 de lei cu privarea de dreptul de deţinere sau port şi folosire a armei pe un termen de la 2 ani la 5 ani.

Pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi transmiterea acestora altor persoane, posesorul de armă riscă o amendă   de până la 42 mii 500 lei sau închisoare de până la 3 ani.

NOTĂ: Armele trebuie păstrate în safeu la domiciliu, iar în cazul deplasărilor peste hotarele ţării, se recomandă ca acestea să fie transmise pentru păstrare la Inspectoratul de poliţie din raza de domiciliu sau la magazinele specializate în comercializarea acestora, unde dispun de condiții pentru depozitarea sau păstrarea acestora.


Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Natalia Junghietu

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *