AUDIO / Istoricul Vasile Iucal: ”Putem vorbi despre un oraș modern doar dacă are și periferii dezvoltate”

Istoricul unghenean Vasile Iucal, care este și directorul muzeului de istorie și etnografie din Ungheni, spune, în opinia lui, cum trebuie să arate un oraș modern și de ce, în opinia lui, orașul Ungheni nu poate să fie văzut ca un un oraș model.

” Trebuie să fim conștienți că Ungheniul deja nu mai trăiește perioada lui de vârf. Perioada de vârf a orașului Ungheni au fost anii 1970 – 1985, atunci când s-a construit masiv, s-au dezvoltat și întreprinderile economice, și resursele umane, și arhitectura orașului. După 1990, orașul a început să decadă, reieșind din criza prin care noi am trecut și, deși se fac eforturi, se dorește ca localitatea să se dezvolte în ascendență, totuși crizele prin care noi am trecut și trecem își spun cuvântul.

Eu atunci când mai citesc sau aud că orașul Ungheni este cel mai frumos, este cel mai modern –  astea sunt gândurile unor oameni care își iubesc foarte mult locul, orașul și asta este foarte bine, dar totodată trebuie să fim realiști să ne uităm la ce se mai face în jur. Și când mergem la Cahul, de exemplu, vedem și acolo că se construiește masiv și orașul se schimbă extraordinar. Sau chiar la Călărași dacă mergem, vedem că și acolo se fac lucruri foarte frumoase, lucruri care, câteodată, chiar ne fac invidioși, pentru că nu sunt se întâmplă și la noi. Dar asta este și eu cred că noi nu trebuie să alergăm după senzații: dezvoltarea orașului și are calea lui firească și cred că noi mai mult, acum trebuie să ne concentrăm pe o dezvoltare rațională a localității. Adică trebuie să reieșim din greșelile care s-au făcut în trecut.

Dacă privim istoria localității în perioada sovietică, noi continuăm, de fapp să călcăm pe aceeași greblă – foarte mult s-a investit în centru și foarte puțin la periferii. Și cred că ar fi timpul, și ar fi corect ca și locuitorii de la periferii să se bucure de aceleași condiții ca și cei din centru. Altminteri și ei plătesc aceleași impozite și sunt aceiași locuitori ca și cei din centru. Deocamdată se întâmplă că cei de la periferie lucrează doar pentru cei din centru. Este o nedreptate. Și cred că cei care vor veni de acum încolo ar trebui să-și pună un scop – ca să dezvolte și periferiile.

Putem vorbi despre un oraș modern doar dacă are și periferii dezvoltate, dar dacă investim doar în centru, asta nu vorbește despre nimic. Centrul trebuie să fie frumos. Dar cheltuirea acestor resurse pentru centru ar trebui raționalizate. Din 2000 până acum noi am schimbat pavajul de cel puțin 3 ori în centrul orașului și tot continuăm cu schimbarea pavajului. Se aruncă în ochi pur și simplu. Oricine sesizează lucrul ăsta. Înțelegem că se dau bani pentru centru, proiectele astea sunt foarte bune și binevenite, dar centrul întotdeauna va mânca banii. Pentru că niciodată el nu ne va satisface, va vrea tot mai mult să-l dezvoltăm. El trebuie dezvoltat, dar trebuie dezvoltat rațional – părerea mea.

Eu, de exemplu, mai mult m-aș axa pe o dezvoltare culturală a centrului: arhitectură modernă, fără exorbități,  fără multe etaje, dar cu edificii arhitecturale estetice, bine chibzuite. Cu spații de odihnă verzi, cu străzi pietonale, așa cum sunt, de exemplu, în multe orașe deja. Ungheniul de mult trebuia să aibă așa și în planurile anilor 60 – 70 erau prevăzute străzi pietonale. De exemplu, strada Mihai Eminescu era prevăzută să fie bulevard pietonal. Iată că acest deziderat încă nu s-a întâmplat și nici nu se întrevede, pentru că dacă privim centrul actual al orașului este enervant, mai ales din punct de vedere al concentrării mijloacelor de transport. Toate planurile urbanistice de atunci prevedeau  descongestionarea acestui centru de transport și iată că noi, pe măsură ce înaintăm în timp, se întâmplă invers.

Iată ne-am trezit după 2000, în centrul orașului cu maghernițe. Eu consider că Centrul orașului pentru noi este cam pierdut, dacă ne uităm ce apare în centrul orașului, ce construcții apar – ne trezim peste noapte cu diferite construcții dubioase. De unde s-a luat? Nu cred că e centrul orașului ungheni are nevoie de asemenea construcții.”

Un Podcast cu Vasile Iucal puteți audia AICI. 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *