Accesul la apă potabilă – cea mai fundamentală nevoie umană. Astăzi este Ziua Mondială a Apei

Sursa foto: ecopresa.md

Ziua Mondială a Apei este marcată pe 22 martie în fiecare an începândcu 1993, scopul fiind creșterea gradului de conștientizare a celor peste 2 miliarde de oameni care trăiesc în prezent fără acces la apă potabilă sigură.

Zi Mondială a Apei 2023 este despre accelerarea schimbărilor pentru a rezolva criza apei și a sanitației. Și pentru că apa ne afectează pe toți, avem nevoie ca toată lumea să ia măsuri.

Ziua Mondială a Apei din acest an este o oportunitate o dată în viață de a ne uni forțele pentru a aborda problemele legate de apă și pentru a accelera progresul împreună.

De ce „Fiți schimbarea”?

  • Micile schimbări pot face diferențe mari. Viața durabilă duce la o sănătate personală mai bună, la o prosperitate mai mare în comunități și la un mediu mai sănătos.
  • Inițiativa „Fiți schimbarea”este un mod de a face bine gospodăriei, afacerilor, comunității locale și lumii.
  • A trăi sustenabil este ușor!Se pot face multe lucruri prin casă și birou care nu necesită mult efort, dar au un impact pozitiv.

Familia, școala și comunitatea poț face diferența schimbând modul în care folosesc, consumă și gestionează apa.

Accesul la apă potabilă, canalizare și igienă este cea mai fundamentală nevoie umană pentru sănătate și bunăstare. Apa este esențială pentru sănătatea și bunăstarea umană, producția de energie și alimente, ecosisteme sănătoase, adaptarea la climă, reducerea sărăciei și multe altele.

Apa este fundamentală pentru toate aspectele vieții. Este esențială pentru sănătatea și bunăstarea umană, producția de energie și alimente, ecosisteme sănătoase, adaptarea la climă, egalitatea de gen și sănătatea și multe altele. Apa este în centrul dezvoltării durabile.

Accesul facil la servicii sanitare adecvate și cantități suficiente de apă sigură pentru băut și igienă acasă, școli și instituții de îngrijire a sănătății este esențial pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor și ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru o viață decentă în secolul XXI. Realitatea globală în 2023: 1 din 4 persoane de pe planeta noastră nu are acces sigur la apă potabilă gestionată în siguranță.Se estimează că 829 000 de oameni mor în fiecare an din cauza diareei ca urmare a apei potabile nesigure sau inadecvate, a sanitației și a igienei.

Din cauza bolilor asociate cu alimentarea precară cu apă, condițiile sanitare și igienice, 1,4 milioane de oameni mor în fiecare an și se scurtează speranța de viață pentru 74 de milioane.

Conform datelor Biroului Național de Statistică în Republica Moldova în anul 2022 acces la sistemele publice de alimentare cu apă au avut 918 localităţi, inclusiv 54 municipii şi oraşe şi 864 localităţi rurale. ceea ce constituie 59,9% din localităţile ţării. Totodată, numărul populaţiei conectate la serviciul public de alimentare cu apă constituie 2,2 milioane de persoane, ceea ce constituie 63,2% din populaţia ţării.

Acces la sisteme publice de alimentare cu apă au 82,3% din populaţia din mediul urban şi 48,8 % din populaţia din mediul rural.

Ce putem face?

  • Problema asigurării cu apă privește pe toată lumea, așa că este necesar ca toți să luăm măsuri.
  • Familia, școala și comunitatea pot face diferența schimbând modul în care folosesc, consumă și gestionează apa.
  • Acțiuni oricât de mici, pot ajuta la rezolvarea crizei apei:
  • petreceți mai puțin timp la duș;
  • creați o grădină de ploaie;
  • cumpărați produse locale, de sezon.
  • Deveniți o schimbare – faceți tot ce vă stă în putere pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei:
  • închideți robinetul;
  • nu deversați deșeurile în canalizare;
  • Curățați un râu, lac sau plajă locală.

Deveniți o schimbare și spuneți-vă poziția!

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *