Decis. Pensiile și alocațiile sociale vor fi majorate cu 15%

Foto: ipn.md
Foto: ipn.md

Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, conform unei hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Pentru indexarea prestațiilor sociale, sunt necesare aproximativ 3,06 miliarde de lei, dintre care 2,35 miliarde vor fi alocate din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat, iar restul sumei – din bugetul de stat, transmite agora.md. 

 Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2620,62 lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022.

Concomitent se va majora valoarea pensiei minime de dizabilitate, care din 1 aprilie va fi de 1.965,47 lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1.834,43 lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1.310,31 lei pentru persoanele cu dizabilități medii.

Tot din 1 aprilie va fi majorat cu 15% venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, valoarea acestuia va fi de 1.568 de lei pentru un adult și 1.631 de lei pentru un copil.

De asemenea, vor fi indexate cu 28.74 % indemnizațiile zilnice pentru copiii plasați în servicii de plasament de tip familial (Tutelă/curatelă, Serviciul social „Asistența parentală profesionistă”, Serviciul social „Casa de copii de tip familial) precum și în Serviciile sociale „Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc” și „Centrul de plasament pentru copiii separați de părinți”, care în 2023 vor constitui: 20 de lei – pentru zilele obișnuite, 167 de lei – pentru ziua de naștere a copilului și 119 lei – pentru zilele de sărbătoare.

Conform datelor prezentate de către structurile teritoriale de asistență socială, în anul 202З vor beneficia de indemnizație zilnică aproximativ 2.850 de copii, cu 450 mai mulți comparativ cu anul 2022. În acest scop, vor fi alocate 14,7 milioane de lei, mijloace financiare deja planificate în Legea bugetului de stat pentru anul 2023.

Menționăm că, anterior autoritățile menționau că pensiile nu vor fi indexate conform ratei inflației de la sfârșitul anului 2022, așa cum prevede legea, ci doar cu cel puțin 14%.  Declarația a fost făcută de fostul ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari. Potrivit oficialului, indexarea pensiilor la valoarea inflației este o povară extrem de grea pentru bugetul țării.

Potrivit legislației, indexarea pensiilor pentru anul 2023 are loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022. Anterior, în ultimul său raport, Banca Națională a atenționat că în condițiile în care inflația la sfârșitul acestui an este de circa 30%, indexarea pensiilor în aprilie 2023 în baza legislației existente va constitui o sarcină dificilă pentru autorități.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *