Editorial / Lucia Bacalu: Doar trei ani și câte schimbări

Lucia Bacalu

Scriu acest editorial în ziua în care se împlinesc exact trei ani de la lansarea la Ungheni a inițiativei „EU4Ungheni”, parte a Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Se întâmpla pe 24 ianuarie 2020.

Doar trei ani și câte schimbări, câte proiecte realizate! Voi nota câteva dintre ele: reabilitarea apeductului magistral din municipiul Ungheni; reconstrucția Pieței Independenței, cu un havuz multicolor în orele de seară; reparația străzii Națională; construcția a nouă parcări cu peste 200 de locuri; construcția rețelelor de canalizare pe opt străzi ale Ungheniului; reconstrucția trotuarului cu piste de bicicliști și mobilier urban de-a lungul străzii Națională; schimbarea acoperișului Grădiniței „Tereza Sobolevschi”; elaborarea brandului rergiunii; construcția unui rezervor de apă cu volumul de 1000 metri cubi, ceea ce va da posibilitatea să fie aprovizionate cu apă și localitățile adiacente Ungheniului. În acești trei ani, Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a oferit suport unui număr considerabil de oameni de afaceri, ONG-urilor din regiune. A fost alături și în perioada pandemiei, provocată de Covid-19, oferind ajutoare semnificative în lupta cât mai eficientă cu acest virus ce a luat viețile a mii de oameni.

Investițiile au fost de milioane de lei. Și vor continua. Uniunea Europeană ne dorește alături de ea. Uniunea Europeană dorește ca viața oamenilor să fie din ce în ce mai bună și mai calitativă. Uniunea Europeană ne arată, de fapt, un model civilizat de trai.
Sigur că mai este foarte mult până vom ajunge măcar la nivelul celei mai sărace țări din Uniunea Europeană, nemaivorbind de Franța, Germania sau Italia. Totul depinde doar de noi. De faptul cât de repede vom putea să ne schimbăm mentalitatea, să nu mai plângem după vremurile deja apuse, să ne răsuflecăm mânecile și să ne apucăm de muncă.

E timpul să spunem stop văicărelilor. Nu știu ce se întâmplă cu noi, dar veșnic suntem nemulțumiți. Se reconstruiește, spre exemplu, Piața Independenței din Ungheni, neapărat apar în prim-plan nemulțumiții: „Bine că doar de centru aveți grijă, de parcă la periferii nu ar trăi oameni”, „Cât o să vă mai „întindeți” cu trotuarele acestea, nu ai pe unde merge. Rușine să vă fie!”. Se schimbă acoperișul grădiniței, iar apar la rampă nemulțumiții: „Ce să facem cu copiii? La părinți v-ați gândit? Cum să închideți grădinița?”. Începe reconstrucția străzii Boico – cum să nu-și scoată căpșorul nemulțumiții? „Și această stradă o veți repara timp de șapte ani ca drumul Chișinău-Ungheni. Vă știm noi pe voi”.
Vreau să cred că, totuși, cei care apreciază și sunt gata să se implice sunt cu mult mai mulți și vor fi din ce în ce mai mulți. Și mai vreau să cred că suntem din ce în ce mai mulți cei care au înțeles deja că Uniunea Europeană înseamnă democrație, prosperitate, diversitate, pace și liniște.

Apropo, v-ați gândit vreodată de ce a fost ales anume Ungheniul (alături de Cahul) pentru acest program ambițios?

Uniunea Europeană nu face nimic la nimereală. Și nici de noroc nu e vorba. Au fost analizate minuțios toate realizările din ultimul deceniu din mai multe localități ale Republicii Moldova. Cu multă muncă și perseverență, Ungheniul a demonstrat că are potențial de a mișca lucrurile înainte, că își dorește cu adevărat schimbarea, că are experiență în elaborarea și implementarea de proiecte. A fost văzut, a fost apreciat, a fost selectat pentru noi și noi proiecte. Și așa va fi, cu siguranță, și de acum înainte.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *