Orașele Ungheni și Cornești și-au îmbogățit parcul auto cu 2 ambulanțe performante

Imagine simbol

Substația de asistență medicală urgentă din cadrul Spitalului Raional din Ungheni și punctul de asistență medicală urgentă (PAMU) din Cornești și-au reînnoit parcul auto cu câte o ambulanță.

Anunțul a fost făcut ieri, 11 ianuarie, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Astfel, au fost repartizate în total 24 de autosanitare dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației.

Potrivit sursei, punctul de asistență medicală urgentă (PAMU) din Cornești a primit o ambulanță de tip B. Acestă ambulanță este destinată intervenției de urgență și transportului medical asistat al pacienților. Ea poate fi, după caz, utilizată în acordarea primului ajutor calificat sau în acordarea asistenței medicale de urgență. Dotarea ambulanței tip B este formată din echipamente și materiale sanitare care includ, după caz, un defibrilator semiautomat sau un defibrilator manual și medicamentele necesare resuscitării și acordșrii asistenței medicale de urgență.

În timp ce la substația de asistență medicală urgentă din municipiul Ungheni a fost repartizată o ambulanță de tip C. Ambulanța tip C este destinată intervenției medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă. Echipajul ambulanței tip C este condus obligatoriu de un medic special pregătit, iar vehiculul este astfel construit încât să permită acordarea asistenței medicale de urgență în mod corespunzător. Ambulanțele de transport al nou-născuților aflați în stare critică fac parte din categoria ambulanțelor tip C.

Dintre cele 24 de ambulanțe 17 sunt de tip C și au ajuns în substațiile din Ungheni, SAMU Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Strășeni, Hâncești, dar și Centru, Botanica, Râșcani (Chișinău). Accesul populației la primul ajutor calificat va fi facilitat și de cele șapte ambulanțe noi tip B, pe care le-au primit cinci substații – SAMU Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni și Centru (Chișinău), dar și două puncte de asistență medicală urgentă (PAMU) Cornești și Zîrnești.

Menționăm că pe 20 iulie 2022 au fost repartizate alte 30 de autosanitare, dintre care una a ajuns la Călărași.  

Ambulanțele distribuite fac parte din lotul de 168 de autosanitare, procurate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *