Interviu cu inginerul Ghenadie Ciobanu, cel care știe aproape tot despre eficiența energetică

Ghenadie Ciobanu este inginer energitician, specialist în energetică la Primăria municipiului Ungheni. El este cel care știe aproapte totul despre eficiența energetică. Și pentru o mai amplă informare, vă invităm să citiți interviul de mai jos.

– Domnule Ghenadie Ciobanu, v-am invitat să discutăm despre sistemul energetic al municipiului Ungheni și să aflăm, din prima sursă, de ce și cum trebuie de economisit energei electrică, mai ales acum, când ne confruntăm cu o criză energetică globală. V-aș propune, pentru început, să ne dați câteva sfaturi esențiale. Ce trebuie să facem ca să economisim energia electrică? Mă refer la consumatorul casnic…

Dacă e să ne referim la energia electrică consumată într-o gospodărie, atunci trebuie să ne referim la omul care se folosește de această energie. Deci, să facem referință la banalul încărcător care este folosit pentru încărcarea telefonului mobil: dacă acesta este lăsat în priză fără a fi conectat la telefon, atunci acesta consumă o anumită cantitate de energie electrică. De asemenea, exact așa fac și celelalte echipamente electrice care sunt lăsate în priză, dar nu sunt folosite. Deaceea trebuie să ne străduim ca atunci când acestea nu sunt folosite să le decuplăm de la energia electrică. Iar cine are posibilitatea, poate să schimbe electrocasnicele vechi pe unele noi, pentru a avea un consum mai mic de energie electrică.

– În ultimul timp, tot mai mult se vorbește despre eficiența energetică. Cum creștem eficiența energetică în clădirile publice, dar și la noi acasă?

Când vorbim despre eficiența energetică nu ne referim doar la energia electrică, dar se are în vedere toate sursele de energie, cum ar fi gazul natural, energia termică și electrică, apa (la producerea apei tot se consumă energie).

Sunt cunoscute mai multe practici pentru a obține eficiență energetică. Este vorba de conservarea energiei termice realizată prin intermediul anvelopării pereților, podului și a unei bune ventilări în casă. Este foarte importantă schimbarea geamurilor și ușilor la case, dar și instituții publice.În ceea ce privește gazul natural, atunci trebuie de folosit cazanele și echipamentele cel mai performante. Dacă ne referim la energia electrică, atunci ar trebui de axat pe implementarea proiectelor cu parcuri și panouri fotovoltaice, sisteme eoliene și alte surse regenerabile.

În concluzie, pot afirma că sunt o mulțime de metode care ne-ar putea ajuta să economisim atât energia electrică, cât și cea termică.

Metode sunt multe, însă bani puțini. Atunci urmează întrebarea pe care mulți oameni și-o pun: Merită oare să strângem „cureaua” și să investim în eficiența energetică?

Fiecare poate să-și facă un calcul simplu. Spre exemplu, să luam un frigider de tip sovietic și să vedem cât consumă pe zi. Consumul este înmulțit la zilele din an, la tariful existent. Astfel, faci comparație cu un frigider de tip nou și ajungi să observi că economiile care ai fi putut să le faci ajung pentru procurarea unui frigider nou. Eu sunt sigur că aceste calcule vor convinge omul despre necesitatea înlocuirii echipamentului, iar investiția se recuperează numai pe banii care trebuia să fie plătiți în surplus la energia electrică.

La fel e și cu instituțiile publice. Dar pentru o instituție publică este nevoie de o analiză mai aprofundată, care se numește audit energetic. Eu cred că investițiile în domeniul eficienței energetice se merită.

Pentru majoritatea oamenilor, termenul pe care l-ați menționat este necunoscut. În ce constă auditul energetic și de ce avem nevoie de el?

Un audit energetic la nivelul unei gospodării s-ar putea echivala cu o analiză simplă a situației existente privind folosirea energiei pe casă. Se face o analiză, iar în baza acesteia se face un pronostic.

Iar un audit energetic pentru o clădire este una mai profundă și mai complexă, care se efectuează de către specialiști în domeniu și autorizați de către Agenția de Eficiență Energetică. În cadrul Primăriei avem deja un astfel de specialist, iar la unele grădinițe au fost efectuate audite energetice.

În ceea ce privește gospodăria omului, aici fiecare poate să-și facă analiza proprie…

Exact, o analiză mai simplă. Iar în cazul în care dispune de o suprafață mai mare, atunci poate să contracteze un specialist în domeniu, care să-i facă o analiză de eficiență energetică.

Aș dori să vă întreb despre sistemul energetic al municipiului Ungheni. Ce reprezintă acesta?

Sistemul energetic al municipiului Ungheni este compus din mai multe surse cum ar fi livrarea de gaz, de energie electrică și de căldură…

Dacă e să ne referim la energia electrică…

La capitolul energie electrică activează distribuitorul de energie electrică Red-Nord, care achiziționează energia de la Moldelectrica, adică de la transportator. Avem o stație de tensiune înaltă de 135 de kV care vine de la Bălți și pleacă spre Nisporeni. Cu sistemul energetic din România nu suntem interconectați. În ultimii ani, s-au mai făcut careva investiții, s-au schimbat rețelele aeriene, punctele de transformare, de asemenea, au fost schimbate. Cu toate acestea, sistemul oricum este învechit…

Cred că ar fi bine de menționat că este vorba despre rețelele de curent electric care transportă energia la instituții publice și casnice. Dacă e să ne referim la iluminatul stradal? Care este situația?

Pe parcursul anului 2022 s-a făcut investiții mari, asta ar însemna cam peste șapte milioane de lei investite în sistemul de iluminat public. Au fost schimbate corpurile de iluminat cu cele led. Per total, au fost schimbate 2670 de corpuri de iluminat.

De asemenea, au fost construite rețele noi pe circa 22 de kilometri. Dulapurile de distribuție au fost modernizate. Am avut și un proiect cu PNUD care ne-au oferit 4 dulapuri de dirijare a iluminatului public la distanță. Am împărțit, practic, orașul în patru zone, care funcționează autonom, prin programe SOFT care se dirijează de la distanță.

Care sunt economiile făcute, odată cu implementarea acestui proiect?

Economiile sunt resimțite, de aproape de două ori. Nu doar că am scăzut economiile, dar am și ridicat calitatea iluminatului public. Dacă până la implementarea proiectului aveam cel mult 2000 de corpuri de iluminat instalate, acum numărul acestora depășește peste 3500 de corpuri de iluminat. Fiecare stradă a municipiului a fost iluminată, inclusiv curțile blocurilor de locuit, parcările. Cu certitudine pot spune că, calitatatea iluminatului public a crescut considerabil în ultimul timp.

Mai există în municipiul Ungheni rezerve pentru a economisi?

Clar că există. Unele terenuri de joacă, stadioane sau chiar parcul central „Micul Cluj”, lucrează după programul iluminatului public. Eu cred că aici s-ar putea interveni. Spre exemplu, pe timp de noapte, la fel, ar putea fi deconectate luminile total sau parțial.

Evident, noi întreprindem niște măsuri, am mai schimbat programul de conectare și deconectare a iluminatului public. Timp de șase ore pe noapte, se deconectează lumina. Suntem conștienți de faptul că poate provoacă incomodități create de programul de funcționare a iluminatului public, dar oricum trebuie să înțelegem că situația este grea, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Trebuie să economisim ca în această iarnă să ieșim cu bine.

Loc de a economisi și de a perfecționa sistemul energetic tot timpul este.

– De multe ori auzim că unele persoane nu doresc să economisească, explicând faptul că își pot permite să achite factura la energia electrică. Ce le-ați răspunde acestor persoane?

Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu: azi îți permiți să achiți, însă dacă mâine se întâmplă ceva? Iar copiii trebuie să fie educați de mici ca să economisească, de aceea noi, maturii, trebuie să fim un exemplu pentru ei.

 Puteți asculta și un podcast cu Ghenadie Ciobanu AICI. 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *