Noi mijloace de estorcare de bani. Inspectoratul de Poliție din Călărași atenționează cetățenii

În primele săptămâni ale anului 2023, mai multe persoane din raionul Călărași au rămas fără sursele financiare de pe card, paguba acestora fiind peste 25.000 lei.

Victimele au fost ademenite sub pretextul că cineva ar încerca să le scoată banii de pe cardul bancar, infractorii le propuneau oamenilor să securizeze cardul. Ei le solicitau datele și codurile confidențiale, după care le extrăgeau mijloacele bănești.

Escrocii folosesc toate canalele posibile pentru a sustrage datele personale. În acest context, oamenii legii s-au autosesizat și la moment documentează toate faptele infracționale.

  1. Una dintre acțiunile de escrocare se referă la apeluri telefonice, prin care se încearcă obținerea resurselor financiare prin crearea unor istorii false. Istoria se referă la o rudă a persoanei apelate care ar fi reținută, după implicarea într-un accident rutier. Pentru eliberarea acesteia sunt cerute sume mari de bani.
  2. Un alt caz de estorcare de bani este cel prin email-uri, prin care „pretinși demnitari” solicită sume de bani pentru ca destinatarii să fie favorizați în cauze penale imaginare. Persoanele primesc mesaje pe email despre faptul că expeditorul ar avea în posesie imagini compromițătoare cu tentă sexuală/pornografie în care destinatarul ar fi implicat, iar pe cauza respectivă ar fi o declanșată o cercetare penală. Pentru încetarea investigării sunt cerute sume de bani.
  3. Al treilea caz este cel prin care se însușesc bani de pe cardul bancar. Infractorii sparg conturile personale ale oamenilor și ulterior, transmit mesaje din numele acestora, prietenilor din listă, cu pretinsul motiv că ar avea nevoie urgentă de bani. Scopul este de a obține numărul cardului bancar, inclusiv și codul CVV, de pe care, ulterior, retrag banii.

Populația este îndemnată să ignore aceste apeluri și mesaje, să nu acceseze linkuri ale site-urilor pe care nu le cunosc sau par a avea un conținut dubios și să raporteze cazurile la poliție.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *