Gala Pomilor de Crăciun, organizată de către primăria municipiului Ungheni, a surprins și în acest an

Ajunsă la cea de-a șaptea ediție, Gala Pomilor de Crăciun, organizată de către primăria municipiului Ungheni, a surprins și în acest an prin compozițiile de iarnă originale și prin brazii confecționați din materiale reciclabile. Instituțiile publice din Ungheni, dar și meșteri populari și-au etalat lucrările handmade în holul Palatului de Cultură din Ungheni, la sfârșit de  decembrie.

Iar pentru a destinde atmosfera, cei prezenți și-au delectat auzul cu un colaj de melodii interpetate de către profesorii de la Școala de Muzică din Ungheni.

„Suntem mândri că reușim, din an în an, să aducem compoziții autentice, care sunt tot mai inventive”, spune Marina Atamuratov, specialistă tineret și cultură la Primăria municipiului Ungheni.

Juriul, compus și din persoane ce activează în domeniul artei, s-a apropiat de fiecare compoziție și reprezentant al acesteia și a evaluat lucrarea în baza regulamentului propus. „Sunt plăcut surprins de creativitatea de care dau dovadă unghenenii noștri. Pe an ce trece, acest concurs devine tot mai creativ și mai interesant. În spatele acestor lucrări stă foarte multă muncă, creativitate și, într-adevăr, o să ne fie complicat să jurizăm”, a menționat și Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni, mebru al juriului.

Anul acesta, pe locul I s-au clasat doi brazi: unul asamblat din covorașe croșetate și altul realizat din plante medicinale.

„Bradul bunicii”  realizat de către Centrul de meșteșuguri „Fantezie”, cu o înălțime de 2,40 metri, a surprins juriul prin munca depusă și originalitatea de care dau dovadă în fiecare an, îmbinând armonios arta populară. „Am ales această denumire, deoarece este confecționat din covorașe croșetate, care mai sunt numite în popor „covorașele bunicii”. Pe acest brad am asamblat peste 60 de bucăți din aceste covorașe, care au fost croșetate de către membrii care frecventează Centrul de meșteșuguri „Fantezie”. Eu mă strădui ca, prin ceea ce confecționez, să utilizez arta tradițională, fiindcă noi avem obligația de a transmite și a promova artele populare generației tinere”, explică conducătoarea Centrului de mușteșuguri, Valentina Obadă.

Cel de-al doilea brad, nominalizat, de asemenea, pentru locul I, a fost cel creat de către Grădinița incluzivă „Guguță”. „Bradul medicinal” a avut o înălțime de peste 1.60 metri, și a fost realizat din 18 tipuri de plante medicinale și împodobit cu punguțe ce conțineau pomușoare de pădure (măcieș, cătină, afine, merișoare). Emilia Cucuruzac, directoarea instituției, i-a servit pe toți cei care s-au oprit să admire bradul, cu un ceai preparat din plantele ce se regăseau pe brad.

„Ideea îmi aparține, însă am dezvoltat-o împreună cu colectivul didactic de la grădiniță. M-am gândit cu ce aș putea să surpind în anul acesta pe ungheneni și, dat fiind faptul că suntem în sezonul virozelor, m-am gândit să facem un brăduț medicinal. Am utilizat crenguțe de stejar pentru a-i reda forma, iar pentru a-l împodobi,  am utilizat „globulețe” umplute cu cătină, merișoare, afine, măcieș, iar în loc de stea, bradul nostru „poartă” mănunchiuri din flori de siminoc și scorușe. Toate acestea, ne-au înfrumusețat bradul”

La final, directoarea a oferit în dar „globulețele” pline de pomușoare celor care s-au apropiat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *