Festivalul raional „După datina străbună” a ajuns la cea dea 36 – a ediție

La sfârșit de decembrie 2022, la Ungheni s-a desfășurat cea de a 36-a ediție a festivalului „După Datina Străbună”.

Prin organizarea acestui festival, organizatorii și-au propus să etaleze valorile seculare unghenene, având la bază păstrarea notei de autenticitate și originalitate.

„La Ungheni a răsunat de frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurilor unghenene, căci se ştie, dacă e sfârşit de decembrie este Festivalul de tradiţii şi obiceiuri de iarnă „ După Datina Străbună”. Prea săraci ne sunt cuvintele de mulțumire pentru păstrătorii de datini și tradiții. Felicitări tuturor, de la mic la mare, pentru tot frumosul, pentru toata culoarea, energia și bucuria pe care aţi reuşit s-o transmite-ţi privitorilor”, a răsunat mesajul reprezentanților Secției de Cultură Ungheni.

Startul festivalului a fost dat în scuarul „Expresul”, situat în fața Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”, printr-un alai al colectivelor artistice din raion. Făcând un tur al centrului orașului Ungheni, alaiul nu a rămas neremarcat de către trecători, care s-au oprit să-i admire, sau chiar să-i fotografieze.

Ulterior, pe scena Palatului de Cutură au urcat și au evoluat 18 colective artistice din raionul Ungheni, care au intrepretat colinde și urături tradiționale, au realizat dramatizări populare și jocuri cu măști zoomorfe, prezentînd astfel tradiţiile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă culese de la baştina lor.

„O zi deosebită în prag de an nou. Petrecând anul 2022 în istorie, traditional, Secția Raională Cultură desfășoară acest frumos festival. Suntem foarte bogați spiritual. Noi, moldovenii, avem „lădița” plină de tradiții, obiceiuri de Crăciun și Anul Nou. În această zi, copilașii și maturii vor evolua în scenă și ne vor încălzi sufletele cu aceste frumoase tradiții, cum sunt „Malanca” și „Mălăncuța”, „Capra” și „Cocostârcul”, „Ursul”, colinde și urături, cântece de Crăciun închinate Nașterii Domnului”, a menționat Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni, urându-le celor prezenți un an nou prosper.

Și Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni a apreciat faptul că tradițiile și obiceiurile sunt păstrate la Ungheni.

 „Ceea ce vedem în scenă este unic. Acest festival, care se organizează an de an, este deosebit prin faptul că se depune multă muncă și suflet. Anume tradițiile și obiceiurile pe care le păstrăm, ne fac remarcați în lume”, a spus el.

Festivalul raional „După Datina Străbună” este organizat în fiecare an de către Secția Cultură și Turism în parteneriat cu Palatul de Cultură.

O galerie foto de la festival, puteți privi pe pagina de Facebook – Expresul. 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *