ANSA atenționează: cojile de portocale sunt periculoase pentru sănătate

Imagine simbol, sursa: odoras.md

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) avertizează populația Republicii Moldova să nu consume cojile de citrice pentru că sunt dăunătoare pentru sănătate.

În perioada rece a anului, consumul de citrice este benefic pentru sănătate. Adesea, coaja de portocale sau lămâie este utilizată atât pentru prepararea băuturilor, cât și a deserturilor, datorită proprietăților aromatizante.

La plasare pe piață, citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile. Totuși, cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora. Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană.

”Evitați să consumați cojile de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri”, se menționează într-un comunicat al ANSA.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări:

  1. Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție.
  2. Atrageți atenția ca acestea să fie: curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț.
  3. Verificați marcajul la raft al produselor, întrucât vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor.
  4. Solicitați, de la vânzători, documente care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, precum rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide.
  5. În cazul tuturor citricelor este indicat să le înmuiați în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de acest timp, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.

În scopul asigurării consumatorilor cu produse sigure pentru consum, pe parcursul anului 2023, inspectorii Agenției vor preleva 400 de probe de produse alimentare de origine vegetală pentru monitorizarea respectării limitei maxime admisibile a reziduurilor de pesticide.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *