Noi reguli pentru pentru șoferi au fost aprobate de Guvern

Imagine simbol, sursa: digi24.ro

Autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe în Republica Moldova vor avea reguli speciale de impunere cu taxa pentru folosirea drumurilor. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă.

Astfel, Codul fiscal va prevedea că obiect al impunerii cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova sunt autovehiculele înmatriculate permanent, temporar sau provizoriu pentru probe în Republica Moldova.

Totodată, Codul fiscal se va completa cu un articol nou care va stabili norme distincte privind perioada fiscală și cuantumul taxei pentru înmatricularea provizorie a autovehiculelor pentru probe. Conform proiectului, prima perioadă fiscală în acest caz va constitui 90 de zile din ziua achitării taxei.

În acest caz, taxa se va achita în mărime de 25% din cotele taxei stabilite din Codul fiscal. La expirarea termenului de 90 de zile, subiecții impunerii vor achita taxele pentru perioada rămasă din anul calendaristic respectiv.

Proiectul conține și completări la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, care vor permite încheierea contractelor de asigurare cu perioade mai mici decât 12 luni pentru autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe, dar nu mai mici de 30 zile.

Permisele de conducere ale cetățenilor Republicii Moldova vor fi recunoscute și în Republica Letonia.

Cabinetul de miniștri a acceptat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Letonia privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere.

Astfel, prin intermediul acestuia, atât cetăţenii Republicii Moldova, cât şi cei ai Republicii Letonia, după stabilirea reședinței pe teritoriul celeilalte țări, vor beneficia de dreptul de a-şi converti permisul de conducere, fără a susţine examene suplimentare în acest sens.

Posesia permisului de conducere va asigura dreptul cetățenilor de a conduce vehicule în trafic internațional și angajarea acestora în câmpul muncii aferent domeniului transporturilor.

Prezentul proiect vine să continue măsurile de politică externă a Republicii Moldova, orientate spre dezvoltarea și consolidarea bunelor relații internaționale cu statele spațiului european pe diferite segmente, inclusiv pe domeniul afacerilor interne.

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *