Fiți precauți asupra calităţii alimentelor în perioada sărbătorilor de iarnă. ANSA atenționează

Imagine simbol: gazetadetransilvania.ro

În perioada sărbătorilor de iarnă, în care sunt nelipsite mesele doldora de bucate, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) oferă sfaturi utile pentru a evita situațiile nedorite. În primul rând, se recomandă ca produsele alimentare să fie cumpărate numai din locuri special amenajate şi autorizate – magazine, depozite angro, pieţe agroalimentare, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar, transmite Expresul.md.

Potrivit specialiştilor, carnea în stare proaspătă trebuie procurată numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Produsul de calitate trebuie să fie elastic, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială și să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. “Atrageţi atenţia la prezenţa ştampilei de control sanitar-veterinar”, indică ANSA. De asemenea, la procurarea peştelui în stare proaspătă, este nevoie de verificat ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.

Un alt produs important care trebuie controlat bine înainte de a fi cumpărat sunt ouăle. La procurarea acestora trebuie verificat aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este cea a ouatului, data-limită de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. “La procurarea tuturor produselor alimentare, citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenele de valabilitate, verificaţi ingredientele utilizate, condiţiile de păstrare”, atenționează experţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

La rândul lor, şi medicii avertizează că “pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, să nu fie procurate alimente după data-limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, iar alimentele trebuie depozitate şi păstrate conform instrucţiunilor producătorului, ţinându-se cont de regulile privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *