Toate focarele de pestă porcină au fost închise

Sursa foto: radiochișinău.md

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că au fost ridicate restricțiile la pesta porcină africană (PPA), astfel că la moment au fost închise toate focarele de PPA înregistrate la porcii domestici și mistreți în republică.

Potrivit unui comunicat emis de ANSA, succesele obținute se datorează implicării și conlucrării interinstituționale, autorităților publice locale, precum și fermierilor.

Însă cu toate aceste reușite, riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA atât la porci domestici, cât și la mistreți.

Reamintim că în Republica Moldova, pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate 14 focare de PPA, dintre care 11 focare la porcii domestici (două focare în exploatații comerciale și 9 focare la porci întreținuți în gospodăriile non profesionale), fiind nimiciți din cauza bolii 401 porci și 7 mistreți.

În Republica Moldova în perioada anilor 2020 – 2022 au fost înregistrate 55 de focare, fiind astfel nimiciți din cauza bolii 553 porci domestici și 176 mistreți.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate. stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Menționăm că ultimul caz a fost în localitatea Țîra, raionul Florești, care a fost închis pe 14 noiembrie, anul curent.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *