Cum vor fi acordate compensațiile pentru consumul de energie în perioada rece a anului

Consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat se stabilește la 180 de m3 pe lună. Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică vor fi următoarele:

  • Pentru consumatorii cu grad de vulnerabilitate energetică foarte ridicată prețul final a fi 12 lei per m3 ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 de lei per m3 cub, iar valoarea maximă de compensație în factură pentru această categorie va fi de 3.110 lei.
  • Pentru consumatorii cu grad de vulnerabilitate energetică ridicată prețul final va fi de 14 lei per m3, ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 15,27 de lei per m3, iar voalarea maximă a compensației  în factură este de 2.750 de lei.
  • Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică media va fi de 17 lei per m3, ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 12,27 lei. Iar pentru consumatorii cu vulnerabilitate scăzută prețul final va fi de 24 de lei per metru cub, ceea ce este o compensație de 5,27 de lei per m3.

Pentru consumătorii de energie termică, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gk pe lună. Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.400 lei pe Gk, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată un tarif de 1.700 de lei pe Gk, iar cei cu vulnerabilitate medie un tarif de 1.950 de lei per Gk. Cei cu vulnerabilitate scăzut vor plăti un tarif de 2.500 de lei per Gk.

Pentru  a asigura acest tarife consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată cu un consum de cel puțin 1,3 Gk, vor primi o compensație lună de 1.825 ce lei la Chișinău și 2.080 de lei pentru că tarifele sunt diferite.

Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată vor primi compensații de 1.500 de lei la Chișinău și 1.758 la bălți, iar cei cu vulnerabilitate energetică medie, compensații de 1.175 de lei pe lună la Chișinău și 1.430 la Bălți.

De asemena vor fi oferite compensații pentru consumul de energie electrică în limita unui plafon de 75kw/h pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Astfel cei mai vulnerabili vor plăti un tarif de 3,3 lei per kw/h, iar a doua categorie de vulnerabilitate, un tarif de 3,7 lei per kw/h, diferența fiind compensată în factură.

Compensațiile vor fi oferite direct în factură și  vor fi acordate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *