Instituțiile publice din orașul Călărași strâng cureaua la capitolul consum de energie

Imagine simbol. Iluminat stradal la Ocnița

La Călărași mai multe instituții publice au luat atitudine pentru a reduce la maximum consumul de energie, în contextul măsurilor de raționalizare aprobate de guvern și îndemnurile la economie făcute de autorități.

 Astfel, de mai bine de o săptămână în orașul Călărași iluminatul stradal este sistat pe timp de noapte, în intervalul orelor 00:00 – 04:30, iar viceprimarul Vladimir Susarenco declară că măsura s-a arătat a fi eficientă. ”Am decis să luăm atitudine pentru a eficientiza consumul de energie electrică și rezultatele se arată a fi destul de bune. Putem vorbi de o economie la curent de până la 40%”, a subliniat viceprimarul.  În sediul Serviciului Fiscal din Călărași funcționarii s-au înghesuit în birourile mai luminoase, iar Ion Nour, șeful instituției, afirmă că pe timp de zi frigul nu mai este resimțit atât de intens. ”Am redus numărul de becuri care se aprind pe timp de zi și am decis să utilizăm birourile mai luminoase, iar la iarnă ne propunem chiar să încălzim doar o parte din clădire pentru că acest lucru este posibil tehnic”, a punctat Ion Nour.

Cei de la Centrul de Sănătate Publică din Călărași s-u obișnuit cu întunericul de pe coridoare, iar șeful instituției, Alexandru Baltaga, spune că cea mai mare preocupare la moment este legată de păstrarea vaccinurilor în eventualitatea unei pene prelungite de curent. ”Am renunțat la orice tip de instalații electrice care erau anterior utilizate ca sursă de căldură, iar becurile se aprind doar în locurile mai îndepărtate de geamuri. O problemă pe care o avem este lipsa unui generator electric care ar asigura funcționarea frigiderelor unde păstrăm stocurile de vaccin. În cazuri excepționale le-am putea transporta la Ungheni, dar căutăm soluții pentru a intra totuși în posesia unui generator pentru instituție”, a mai adăugat Alexandru Baltaga.

Pompierii și salvatorii promit să-și exercite pe deplin activitatea pe timp de iarnă, mai ales că au pregătite surse alternative de încălzire. Nicolae Steclari, șeful Secției Situții Excepționale, a declarat că pentru a asigura buna funcționare a asubdiviziunii, la moment în sediu se construiește o sobă nouă. ”Ca o sursă alternativă de încălzire avem sobele, iar la moment mai construim una în spațiul destinat pentru păstrarea autospecialelor de intervenție”, ne-a spus Nicolae Steclari. În aceeași ordine de idei, pompierii și salvatorii au mers prin școli și primării pentru a informa lumea cum să se comporte pe timp de criză.

Nici la Centrul multifuncțional Călărași al Agenției Servicii Publice nu se mai aprind demult corpurile de iluminat. Potrivit directorului Vasile Crudu, climatizatoarele sunt și ele folosite rațional. ”Le pornim doar dimineața, iar pe timp de zi menținem căldura în sediu. Folosim la maximum arhitectura clădirii care ne permite să economisim energia electrică prin faptul că pe timpul zilei nu aprindem corpurile de iluminat, jumătate de clădire fiind iluminată prin geamurile mari”, ne-a spus Vasile Crudu.

Și în restul instituțiilor din orașul Călărași se caută metode pentru a încălzi cât mai eficient clădirile. Un cazan ce funcționează pe combustibil lichid este deja pregătit cu motorina necesară pentru a putea încălzi câteva instituții de învățământ, printre care Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu”, Școala Primară, Grădinița ”Guguță”, dar și sediul primăriei, în eventualitatea lipsei gazelor naturale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *