15 tineri din Ungheni își dezvoltă abilitățile în ale teatrului

Sursa foto: Centrul Raional pentru Tineri

La Ungheni a fost creat un Club de Teatru Educațional. Ideea de a crea acest club aparține Centrului Raional de Tineret Ungheni, care este creat în parteneriat cu TeatrUngheni.

Astfel, cei 15 tineri cu vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani, care s-au înscris la Clubul de Teatru Educațional, au oportunitatea să-și dezvolte abilitățile de comunicare, să-și depășească frica de scenă. Iar cel mai important, vor câștiga multă experiență și noi prieteni, dar își vor putea crește încrederea în sine. În luna decembrie, tinerii vor prezenta publicului unghenean o piesă de teatru.

Tinerii se întrunesc o dată pe săptămână și deja au fost realizate câteva activități bazate pe comunicare și creșterea motivației tinerilor, dar și axate pe stăpânirea emoțiilor, și a lucrului în echipă.

Membrii Clubului au afirmat, la unison că, motivația de a se înscrie la Clubul de Teatru Educațional a fost pentru ei, o portiță de a ieși din zona de confort și de a-și depăși anumite limite.

„Mi-am doprit să cunosc mai multe despre ce înseamnă teatru educațional, ca să-mi testez anumite limite, să văd cât de energică pot să fiu, cât de încrezută pot să fiu. Activitățile la care am participat sunt foarte interactive și neobișnuite. Chiar și aceleași activități de mișcare, de dezvoltare a mimicilor faciale, a atenției, ne fac pe noi să prindem încredere în propria persoană, să ne autocunoaștem și să-i cunoaștem pe ceilalți”, a menționat una dintre participante, Victoria Său.

Vitalina Turtureanu spune că vrea să se dezvolt mai mult în acest domeniu: „Vreau să scap de frica mea de scenă și, respectiv, să-mi fac noi cunoștințe, și să ies din zona mea de confort. Îmi place atmosfera de aici și energia. Ne pune la încercări diferite și asta pentru mine e benefic, deoarece mă pot vedea pe mine în diferite situații, să pot vedea câtă răbdare pot să am”, afirmă Vitalina Turtureanu.

Și Loredana Dumitraș spune că a hotărât să se înscrie la clubul de teatru pentru a ieși din zona ei de confort, dar și să cunoască lume nouă. „Activitățile, în primul rând, sunt foarte amuzante, deoarece avem niște exerciții ieșite din comun. De exemplu, alergături, sărituri, strâmbăciuni de fețe chiar am avut. Este foarte interesant și oarecum te captează să vii încă o dată, și încă o dată”, spune ea.

Edgar Bunea, coordonatorul Clubului de Teatru Educațional, actor, dar și fondatorul TeatrUngheni, pune accent în lucrul cu tinerii, iar activitățile sunt bazate pe exerciții de dicție, de încredere și de atenție, dar și de mișcare scenică.

Dezvoltăm tinerii și le scoatem toate fricile, blocajele, încercăm să-i punem să aibă răbdare, îi enervăm, îi punem să fie fericiți – la limită. Noi jucăm cu limita omului”, a subliniat el, după care a mai adăugat: „Scopul nostru este să-i îi dezvoltăm, iar această dezvoltare o vom vedea, în primul rând, într-un spectacol pe care urmează să-l facem pe parcursul a trei luni. În decembrie o să terminăm acest proiect, dar o să avem foarte mult de lucru, deoarece tinerii au blocaje, nu prea au răbdare, dar mie asta îmi place, deoarece o să am cu cine lucra. Descopăr diferiți tineri, descopăr fete care sunt mai puternice decât unii băieți pe care-i știu eu și, mi se pare că este un potențial foarte mare aici, în grupul acesta”.

Tatiana Dumitraș, specialistă în lucru cu tinerii, dar și coordonatoarea acestui proiect, este de spune că prin teatru și prin jocurile, și activitățile propuse de Edgar Bunea, tinerii se pot manifesta și pot trece peste anumite bariere.

„În proiectul teatru, noi ne mai propunem ca copiii să vină cu propunerile lor, cu abilitățile lor, cu ceea ce poate el să facă: să strige, să sară în sus, să-și spună opinia, să aibă răbdare. Toate elementele acestea sunt strâns legate.Un teatru educațional educă copilul, îl crează, îl ghidează. Ne-am propus, prin Teatrul Educațional, să scoatem din copil ceea ce-l inhibă, dar și ceea ce-l scoate în evidență. Cu atât mai mult, să poată trece anumite bariere. Noi suntem mândri să-i provocăm și să-i scoatem din zona de confort”, este de părere Tatiana Dumitraș.

De menționat că, clubul de teatru educațional este parte din Programul de implicare și susținere a adolescenților refugiați din Ucraina și Moldova, inițiat de Centrul de Informare și Resurse PRO BONO , în parteneriat cu Centrul Raional de Tineret Ungheni, cu suportul financiar al UNICEF Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *