Tradiții, obiceiuri și superstiții de ziua Sfintei Parascheva

Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. În popor, această sărbătoare este cunoscută sub numele ”Sfânta Vineri de Toamnă”.

Sfânta Parascheva s-a născut în sec. XI, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Istanbulul de astăzi), din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului. La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice, notează moldpres.md.

Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, în această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande, încep pregătirile de iarnă. „Domnișoarele nu trebuie să croșeteze sau să coase de Sf. Parascheva. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita degrabă”, susțin folcloriștii. La rândul lor, preoții afirmă că Sfânta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție arată că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an. Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi”. La sfârşitul sec. XIX moaştele sfintei au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase. Sfânta Parascheva este sărbătorită şi în alte state în care locuiesc mulţi ortodocşi, cum ar fi Grecia şi Bulgaria.

Astăzi sunt omagiați cei care poartă numele Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachița, Paraschița, Parastiţa, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu. În multe sate și orașe din țară este sărbătorit hramul localității.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *