Patru luni. Atât a durat construcția casei strămoșești „La tătuca și mămuca” din Zagarancea

Patru luni. Atât a durat construcția casei strămoșești intitulată sugestiv „La tătuca și mămuca”, construită pe terenul muzeului în aer liber din Zagarancea.

Deschiderea oficială a casei strămoșești a fost organizată chiar de ziua satului Zagarancea, care a împlinit 380 ani de la prima atestare.

Pavel Musteață, parohul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate, a oficializat slujba de sfințire a casei. După ce a fost săvârșită rânduiala de binecuvântare a casei strămoșești, locuitorii satului, dar și invitații prezenți la eveniment, au asistat la un program artistic.

Vasile Gaviuc, primarul comunei Zagarancea a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit la construirea casei, totodată, venind și cu o adresare către locuitorii satului de a se mândri cu localitatea în care trăiesc, iar toate obiceiurile și tradițiile frumoase să fie păstrate în continuare. „Ideea de a construi un prototip de casă strămoșească mocnea de foarte mulți ani. Această casă strămoșească este zestrea copiilor și nepoților noștri, deoarece în această casă au fost adunate tot ce e mai scump din acest sat”, a menționat dânsul.

Printre cei prezenți la inaugurarea casei a fost și Eugen Tăbăcaru, primarul din Ghidigeni, județul Galați, România, împreună cu un grup de consilieri. (Notă: Comuna Ghidigeni din județul Galați este înfrățită cu comuna Zagarancea). „Ne-ați surprins cu adevărat și, sunteți de felicitat pentru că nu lăsați să se uite tradiția, istoria. Ați reușit, pentru generațiile actuale și viitoare, să țineți în viață tot ce înseamnă tradiția locului. Mă bucur că, am cunoscut oameni de ispravă, oameni deosebiți”, a răsunat mesajul primarului de Ghidigeni.

Atmosfera de sărbătoare a fost creată de către copiii de la grădinița-creșă „Andrieș” din sat, care au debutat cu recital de poezii, au cântat și au încins o horă în curtea casei strămoșești. Educatorii au dat asigurări că vor păși mai des pragul casei împreună cu preșcolarii. „Casa bătrânească este un adevărat suport educațional. Noi am fost prezenți la prima activitate și vom participa la toate evenimentele care vor avea loc la casa strămoșească”, a menționat Maria Boz, educatoare. De asemenea, au prezentat un colaj de poezii și cântece, și elevii din Gimnaziul Zagarancea. Iar colectivul vocal „Măriuțele” de la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, au interpretat un buchet de melodii pentru cei prezenți la eveniment.

Cei prezenți au rămas încântați de prestația ansamblului etno-folcloric „Datina” din localitate. Grupul de bărbați au reușit să impresioneze publicul prin dedicația, talentul și măiestria cu care au interpretat melodiile, adunând de la cei prezenți, aplauze. „Ceea ce am realizat, a fost făcut pentru tânăra generație”, a subliniat Sebastian Andriuța, consilier local, după care a adăugat „Nimeni nu a crezut că în patru luni de zile, de la zero, să se înceapă o casă și, să fie dată în exploatare într-un timp atât de scurt. Însă, cu efortul și implicarea tuturor, a fost posibilă construcția casei”.

Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni a remarcat faptul că tânăra generație din comuna Zagarancea va avea un loc în care se va păstra și transmite istoria. Iar Oxana Ciobanu, coordonatoare locală Ungheni, în cadrul programului EVA, le-a dorit celor din Zagarancea să mai implementeze proiecte, deoarece prin intermediul acestora se realizează lucrurile frumoase și durabile. „Îmi pare foarte bine că această idee, care a mocnit de mult timp în rândurile locuitorilor din Zagarancea, s-a realizat în cadrul proiectului EVA”, a adăugat ea.

Punctul culminant al evenimentului au fost piesele din repertoriul Marinei Filipovici, interpretă de muzică populară, care i-a făcut pe cei prezenți să se prindă în dans. Ulterior, toți au fost invitați să guste din bucatele tradiționale făcute de către gospodinele din sat.

Construcția Casei Strămoșești „La tătuca și mămuca” a avut loc în cadrul Proiectului „Promovarea egalității de gen prin prisma valorilor tradiționale strămoșești”, realizat cu suportul AO Centru Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”(CPD), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen prin prisma valorilor tradiționale strămoșești” în raioanele Cahul și Ungheni finanțat de Uniunea Europeană și emplementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *