O delegație din Germania a fost în inspecție la Călărași

Sursa foto: adrcentru.md

Miercuri, 19 octombrie, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Centru împreună cu o delegație venită din Germania au mers într-o vizită de lucru la Călărași.

Participanții la vizită au discutat cu reprezentanții locali despre rezultatele atinse și beneficiile înregistrate odată cu implementarea activităților susținute financiar de Guvernul Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Grmaniei în Republica Moldova și a Băncii germane de dezvoltare KfW.

Delegația și-a început vizita în teren la Spitalul raional Călărași, acolo unde ADR Centru a implementat proiectul „Sporirea eficienței energetice a IMSP Spitalul raional Călărași” în cadrul căruia au fost instalate trei cazane noi, pe bază de gaz natural, capacitate fiecăruia fiind de 780 kW, au fost montate panouri solare, două puncte termice(1600 kW)  pentru blocurie 1 și 2 și a fost construit traseul termic, cu o lungime de 504 m.  Aceste acțiuni contribuie la îmbunătățirea confortului pacienților, a actului medical, dar și la reducerea cheltuielelor pentru asigurarea încălzirii instituției în timpul iernii.

Participanții și-au continuat vizita prin inspectarea infrastructurii vechi de aprovizionare cu apă a orașului în contextul lucrărilor care vor fi inițiate în cadrul proiectului care se implementează de ADR Centru, cu titlul  ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW, care la moment se află în faza de proiectare. Proiectul prevede construcția în prima fază a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Acesta va asigura transportul apei potabile către orașele Strășeni și Călărași, pe o lungime de circa 53 km, cu infrastructura conexă.

Amintim că, în luna septembrie a anului curent, Guvernul Republicii Moldova a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași.

Totodată, delegația a inspectat și Grădinița „Doremicii” din același oraș, care a fost proiectată de experți germani, și unde au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sistem de ventilare prin recuperare, inclusiv sistem de încălzire și răcire prin pardoseală. Valoarea totală a proiectului a fost de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții KfW.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *