Ungheneanul Vali Boghean, printre laureații Premiului Național 2022, oferit de Guvern

Câștigătorii Premiului Național ediția 2022 și-au rprimit distincțiile în cadrul unei ceremonii desfășurate la Guvern. În acest an au fost desemnați 7 câștigători din diverse domenii: artă, științe, muzică și literatură.

Și ungheneanul Valentin Boghean, compozitor, muzician, instrumentist și producător muzical, s-a ales cu Premiul Național, primit pentru abnegație și muncă prolifică în domeniul culturii, pentru contribuția adusă la promovarea valorilor moral-spirituale și succesele înregistrate în activitatea profesională.

„Am fost printre laureații Premiului Național, pentru aportul adus culturii și promovării valorilor morale și spirituale ale neamului meu. Este plăcut să fiu printre personalitățile care, de-a lungul timpului, s-au ales cu acest prestigios premiu. Mulțumesc pentru încredere comisiei și tuturor celor care au făcut posibilă realizarea asta”, a scris Vali Boghean pe pagina sa de Facebook, dând asigurări că va continua să cânte și să creeze pentru neam și pentru țară.

„Eu îmi iubesc neamul și țara. Dovadă e și sloganul pe care îl folosesc deja de atâția ani: Pentru neam și pentru țară! În cei peste 25 de ani de creație au fost de toate, de la lipsuri și sărăcie la cele mai prestigioase scene și festivaluri, de la bucurii la griji, nervi, drame. Au fost de toate, dar niciodată nu m-am gândit să cedez, pentru că perseverența și disciplina te aduc întotdeauna la realizări mari. Desigur e și mai plăcut și motivant când munca și efortul tău este apreciat. Țara și neamul meu trece prin multe crize și încercări și sunt mulți care ar vrea sa ne dezbine și destabilizeze, să ne rupă din rădăcini, să ne lase fără cultură și valori, să ne îndepărteze de parcursul pro-european, care-i și drumul cel mai scurt spre unire cu România, de aceea, în vremuri incerte, e și mai important să luptăm pentru a ne promova cultura și valorile autentice ale neamului”, a mai scris dânsul.

Distincțiile au fost înmânate de Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Premiul Naţional se acordă anual de către Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate deosebite ce au avut un impact major asupra progresului științific și au contribuit considerabil la promovarea imaginii țării pe plan internațional.

Câștigătorii Premiului Național 2022 sunt: 

  • Ghenadii Korotcenkov – profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice, cercetător științific principal – pentru aportul fundamental în dezvoltarea științei și tehnologiilor, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova.

  • Valentin Celac – doctor habilitat în biologie, conferențiar cercetător și cercetător științific principal – pentru realizări remarcabile în cercetări științifice, inovații și implementări.

  • Mircea Ciobanu – scriitor, critic literar, editor de carte și jurnalist – pentru Opera Omnia.

  • Colectivul format din Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici – pianiști, profesori universitari, soliști ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Maeștri în artă și Artiști ai poporului – pentru 30 de ani de activitate artistică fructuoasă și realizări prin care au reușit să împletească inspirația, pasiunea și profesionalismul, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova dincolo de granițele ei.

  • Lidia Bojescu – meșter popular, fondator al Centrului de meșteșugărit cu titlu model „Atelier Bojescu” – pentru efortul de salvare și perpetuare a tradiției cusutului costumului popular și a artei meșteșugărești.

  • Valentin Boghean – compozitor, muzician, instrumentist și producător muzical – pentru abnegație și muncă prolifică în domeniul culturii, pentru contribuția adusă la promovarea valorilor moral-spirituale și succesele înregistrate în activitatea profesională.

  • Constantin Cheianu – scriitor, dramaturg, publicist, actor, jurnalist, autor de emisiuni și prezentator TV – pentru Opera Omnia.

Sursa foto: Facebook / Vali Boghean

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *