La ceas aniversar. Colegiul de Medicină din Ungheni a împlinit 30 de ani de activitate

Pe 16 octombrie Colegiul de Medicină din Ungheni a împlinit 30 de ani de activitate. În toți acești ani, colegiul a pregătit peste 3500 de asistenți și asitente medicale. La moment, aici își fac studiile 535 de elevi și eleve din peste 20 de raioane ale Republicii Moldova.

„Misiunea Colegiului de Medicină este să asigure o calitate pentru dezvoltarea intelectuală, socială și profesională a tinerilor în vederea adaptării socio-economice a adolescenților de azi, viitori asistenți medicali, dar și cetățeni activi, deplin conștienți de propria valoare”, a menționat Valentina Țîțu, directoarea Colegiului de Medicină.

Procesul de instruire în colegiu este bine structurat, organizat și sensibil la cerințele practicii medicale, iar specialiștii pregătiți corespund cerințelor și standartelor actuale, mai spune directoarea colegiului.

Potrivit Valentinei Țîțu, pentru prima dată, instituția a fost acreditată în 2004 la programul „Medicina generală”, calificarea „asistent medical”. Iar a doua acreditare a fost în 2020 la programul „Medicină generală” și „Îngrijirea bolnavilor”, calificarea „asistent medical”.

În cadrul Colegiului de Medicină Ungheni, își desfășoară activitatea trei catedre: catedra disciplini de specialiate, catedra disciplini preclinice și catedra disciplini generale. Sunt create condiții optime de activitate, cu cabinete renovate, cu săli pentru lecții practice, dotate cu materiale didactice necesare, cu sală multimedia, sală de caclulatoare, sală de sport, cantină, cămin stundențesc,

„Pot afirma că cei 30 de ani de activitate au fost pentru colegiu ani ai devenirii unde s-au materializat visurile, năzuințele, aspirațiile celor peste 3500 absolvenți”, a mai menționat directoarea colegiului.

Natalia Bruma a absolvit Colegiul de Medicină din Ungheni în 2001. Acum ea, la rândul ei, îi învață pe viitorii asistenți medicali. „Nu m-am gândit că aș putea să mă reîntorc în instituție, m-am gândit că voi fi asistent medical. Dar așa s-au aranjat lucrurile și iată că peste ani pot spune cu certitudine că aici mă simt bine, aici e locul meu. Este forarte frumos ca atunci când privesc în urma și văd că de la un simplu elev înmatriculat în anul 1998 să ajung peste ani membră a echipei manageriale si a sectiei penmtru asigurarea calitatii.

Iar Veronica Crăciun este elevă în ultimul an la Colegiul de Medicină. A ales să-și facă studiile la Colegiul de Medicină din Ungheni la recomandarea celor apropiați. Plus la aceasta, și-a ales domeniul medicinii pentru că îi place să ajute oamenii, spunea ea. „Medicina pentru mine este o știință foarte interesantă, mereu ai ce învăța, iar mie asta îmi place – să învăț”, ne-a spus ea. De menșionat că Veronica va beneficia, timp de un an de studii, și de bursa „Gaudeamus”.

Colegiul de Medicină diverse parteneriate ale căror finalitate este realizarea unui parcurs educațional de succes, ce permit creșterea valorilor umane și profesionale.

Notă: Colegiul de Medicină își desfășoară activitatea din 1992 în baza Hotărârii Guvernului Republicii din 16 octombrie 1992 „Cu privire la evacuarea Școlii de Medicină din Bender în orașul Ungheni”, întrucât autoritățile administrației locale din orașul Bender nu mai puteau asigura funcționarea normală a Colegiului de Medicină și nu putea să respecte drepturile omului. În conformitate cu această decizie, Colegiul de Medicină din Ungheni a fost amplasat temporar (cu statut de colegiu evacuat din Bender) în câteva instituții de învățământ din orașul Ungheni. În scurt timp, cu aportul Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, primăriei orașului Ungheni și Prefecturii Județului Iași (România), s-a efectuat o reparație cosmetică a edificiului respectiv (fosta școală medie de cultură generală nr. 10), fiind posibilă înmatricularea în instituția nou creată a viitorilor asistenți medicali.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *