De azi, există riscul să fie efectuate „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică

Imagine simbol, sursa: digi24.ro

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că există riscul să fie efectuate deconectări de la rețeaua de energie electrică din cauza deficitului, scrie Agora.md. Potrivit acestuia, Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum pentru ziua de marți, 24 octombrie, iar deficitul ar urma să fie acoperit prin intermediul contractului de avarie semnat cu România.

Astfel, costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 de euro/MW, de câteva ori mai mult decât energia cumpărată de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (62,5 de dolari/MWh).

„Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine (marți, 24 octombrie). Vom avea iarăși un deficit. Cum acoperim acest deficit: astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 de euro/MW. Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin”, a declarat Andrei Spînu.

Amintim că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că începând 24 octombrie, centrala termoelectrică de la Cuciurgan va furniza malului drept al Nistrului doar 27% din necesarul de energie eletrică.

De menționat că Ungheniul este primul oraș din Republica Moldova care a făcut acest pas, pentru a pune umărul la economisirea energiei electrice, astfel ca să fie evitate situații mult mai neplăcute, când energia electrică ar putea fi deconectată pe perioade mult mai mari, deconectând iluminatul stradal pe timp de noapte.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *