Fisurile de la gazoductele Nord Stream au produs, probabil, cea mai mare eliberare de metan din istorie. Spun specialiștii

Sursa: antena3.ro

Fisurile de la sistemul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică au dus la probabil cea mai mare eliberare de metan dăunător climei din istoricul înregistrărilor, a transmis vineri Programul pentru Mediu al ONU, conform Reuters, scrie ecopresa.md.

Un nor imens de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră mult mai potent însă care dispare mai repede decât dioxidul de carbon, a fost detectat la o analiză a imaginilor din satelit din această săptămână, făcută de cercetători asociați ai Observatorului Internațional al Emisiilor de Metan (parte a Programului ONU pentru Mediu).

„Acesta este un lucru foarte rău, cel mai probabil cel mai mare eveniment de emisii detectat vreodată”, a declarat, pentru Reuters, Manfredi Caltagirone, șeful Observatorului. „Asta nu este de ajutor într-un moment în care avem o nevoie absolută de a reduce emisiile”.

Cercetătorii de la GHGSat, care folosesc sateliți pentru a monitoriza emisiile de metan, au estimat că rata scurgerii de la unul dintre cele patru puncte de fisură era de 22.920 de kilograme pe oră. Acesta este echivalentul arderii a aproximativ 285.700 de kilograme de cărbune la fiecare oră, spune, într-un comunicat, GHGSat.

„Această cantitate este foarte mare, în special luând în considerare că este la patru zile după fisura inițială”, a spus compania. Cantitatea totală de metan care se scurge din sistemul de conducte operat de Gazprom ar putea fi mai mare decât o scurgere majoră care s-a petrecut în decembrie la câmpuri petrogaziere offshore din apele Golfului Mexicului, care a eliberat aproape 100 de tone de metan pe oră, spune Catagirone.

Scurgerea din Golful Mexicului, de asemenea vizibilă din spațiu, în cele din urmă a eliberat aproape 40.000 de tone de metan în 17 zile, potrivit unui studiu condus de Universitatea Polithenică din Valencia și publicat în jurnalul Environmental Science & Technology Letters.

Europa și SUA au lansat sancțiuni împotriva Moscovei ca răspuns la invazia din Ucraina, ceea ce a dus la mai multe îngrijorări că Kremlinul va căuta să priveze Europa de stocurile cruciale de energie la iarnă. Caltagirone a spus că, oricare ar fi cauza, pagubele la gazoduct conduc spre o problemă dincolo de securitatea energetică. „Acesta este cel mai risipitor mod de a genera emisii”, a mai precizat șeful Observatorului.

În total, 4 scurgeri de gaze au fost descoperite săptămâna trecută la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, lângă Danemarca şi Suedia, cu o scădere semnificativă a presiunii gazului ce a dus la depistarea zonelor avariate.

Menționăm că, specialistul în climă Stephen Matthew Platt, declarase anterior pentru sciencenorway, că această cantitate crescută de metan din aer, în mare parte din sudul Scandinaviei, nu este periculoasă pentru oameni sau animale. „Metanul este un gaz incolor și inodor. Nu este foarte toxic”.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *