DOC/ Cum arată cererea de solicitare a compensațiilor pentru achitarea facturii la energie

Shortage and gas crisis. Money and a calculator on the background of a burning gas stove

O cerere-model pentru solicitarea compensațiilor în vederea achitării facturii la energie a fost făcută publică de Ministerul Muncii, în urma demarării consultărilor publice asupra regulamentului ce stabilește acest proces. Cererea are două pagini și va conține o serie de informații despre solicitant, structura familiei și date despre locuință, scrie agora.md

Mai exact, cetățeanul care va avea nevoie de compensații va trebui să indice o serie de date personale precum numele, prenumele, INDP-ul, seria, numărul actului de identitate și data nașterii. De asemenea, acesta va trebui să indice date cu privire la locul în care este stabilit precum: raionul sau municipiul, primăria sau sectorul, localitatea, strada, numărul imobilului, numerele de telefon – fix și mobil și adresa de e-mail.

Totodată, solicitantul va trebui să indice dacă familia sa este proprietara imobilului sau dacă locuiește în imobilul al cărui nu este proprietar și care este sursa principală de încălzire a locuinței în perioada rece a anului: gaze naturale, încălzire centralizată, electricitate, sobă sau cazan pe combustibil solid.

În plus, solicitantul va trebui să stipuleze la ce tipuri de energie este conectată locuința: gaze naturale, încălzire centralizată sau electricitate, să specifice dacă primește una dintre facturi pentru energie de la Asociația de Locatari și să bifeze dacă locuința dispune de: sobă sau cazan bazat pe combustibil solid, baterii solare, încălzire autonomă, turbină eoliană și termostat.

În încheierea primei secțiuni a cererii, cetățeanul va trebui să aleagă dacă solicită ca familiei să-i fie atribuită o categorie de vulnerabilitate sau de non-vulnerabilitate. În cazul în care a optat pentru prima opțiune, atunci în a doua parte a solicitării vor trebui indicați membrii familiei care locuiesc pe perioada rece a anului în locuință, veniturile obținute de fiecare dintre aceștia, estimate ca venitul mediu lunar pe ultimele trei luni.

În final, solicitantul va semna o declarație, prin care își va asuma răspunderea pentru faptul că a estimat rezonabil, în  informațiile despre veniturile declarate pentru fiecare membru a familiei.

Mai mult, statul avertizează că în cazul în care cererea va fi incompletă, aceasta nu va fi acceptată sau nu va fi înregistrată în sistemul informațional „Vulnerabilitatea Energetică”.

Cererea înregistrată va fi examinată automat, iar decizia privind atribuirea categoriei de vulnerabilitate va fi adusă la cunoștință în cabinetul personal al solicitantului din cadrul sistemul informațional ”Vulnerabilitatea Energetică”.

În cazul în care cetățeanul va refuza furnizarea informațiilor necesare pentru efectuarea verificării/controlului, categoria de vulnerabilitate energetică va fi stabilită conform metodei indirecte.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *