Din cele 44 de instituții de învățământ preuniversitare din raionul Ungheni, 10 încă nu dispun de grupuri sanitare în interior

Foto simbol

Din cele 44 de instituții de învățământ existente în raionul Ungheni, 10 nu dispun de grupuri sanitare în interior. Atât elevii, cât și angajații utilizează veceul din curte. Motivul principal ar fi lipsa unui sistem funcțional de apeduct și canalizare în localitate, dar și bugetul deficitar al instituției.

În raionul Ungheni activează 44 de instituții de învățământ, dintre care 8 licee, 34 de gimnazii și 2 școli primare. Potrivit lui Nicolae Brașoveanu, metodist principal din cadrul Direcției Educație Ungheni, în 14 instituții funcționează veceuri atât interioare, cât și exterioare. În 20 de instituții de învățământ, grupurile sanitare sunt situate doar în interior și sunt funcționale. În majoritatea instituțiilor sunt instalate boilere electrice, iar elevii și cadrele didactice au acces la apă caldă și, desigur, rece.

În alte 10 instituții funcționează doar veceurile din exterior. „În 4 instituții, din cele 10, veceurile se află într-o stare deplorabilă și sunt situate la o distanță mare de clădirea în care învață copiii. În alte trei instituții sunt veceuri interioare reparate de câțiva ani. Însă, din lipsa apeductelor în localități, angajații instituției, anterior, pompau apa din fântâni, însă, din motiv că fântânile seacă, accestea au devenit nefuncționale. Problema aceasta se atestă în școlile mici și care au deficit de buget”, susține Nicolae Brașoveanu.

Totodată, dânsul afirmă că de la bugetul de stat, nu se alocă bani pentru construcția sau reparația grupurilor sanitare. Recent însă, reprezențanții de la Ministerul Educației au cerut informații despre starea grupurilor sanitare din instituțiile de învățământ. „Pentru unele instituții chiar am făcut și devizul de cheltuieli, însă a fost vorba despre niște proiecte, iar cu părere de rău, noi nu am intrat în nici unul. Pentru școlile mici nu au fost alocați bani din bugetul de stat privind construcția sau renovarea grupurilor sanitare. Ceea ce s-a făcut, a fost posibil din bugetele mici ale instituției și din componenta raională prin demersuri, ședințe ale consiliului raional, pentru a se aloca careva bani pentru construcția veceurilor. Spre exemplu, grupul sanitar, care de fapt este o construcție – anexă cu intrare din interior, construit la gimnaziul din Morenii Noi anul trecut, a fost realizat din componenta raională, fiind alocați în jur de 80% din suma necesară și contribuția  administrației publice locale”, a mai adăugat Nicolae Brașoveanu.

Ne-am propus să aflăm care este situația în unele instituții de învățământ din mediul rural, la capitolul grupuri sanitare, discutând cu managerii unor gimnazii din raionul Ungheni

În Gimnaziul din satul Cornești învață 125 de elevi. Atât copiii, cât și angajații instituției utilizează veceul din curtea instituției. Valentina Morozovschi, directoarea gimnaziului, afirmă că veceul din curtea instituției are delimitat spațiul atât pentru profesori, cât și pentru fete, și băieți. „Pentru a se spăla pe mâini, copiii merg spre sala de festivități, unde la intrare, sunt instalate lavoare și uscătoare electrice de mâini”, a specificat ea.

Din lipsa unui sistem de canalizare la nivel de localitate, este dificilă renovarea unui bloc sanitar interior funcțional, deși, spune directoarea, locuri pentru ele sunt.

În Gimnaziul Sinești învață 78 de elevi. Ei utilizează blocurile sanitare din interiorul școlii. „De vreo 3-4 ani, ele sunt funcționale. Acum noi le-am renovat, sau mai bine zis le-am reparat practic, deoarece era doar locul, însă nu funcționau. Blocurile sanitare sunt separate, pentru fete, băieți și angajați. Apa pentru spălat mâinile este rece. Apă caldă încă nu avem”, spune Ana Nistor, directoarea gimnaziului Sinești.

În Gimnaziul din Todirești învață 320 de elevi. În această instituție funcționează atât blocurile sanitare din interior, cât și din exterior. Grupurile sanitare au fost renovate cu suportul financiar acordat din componenta raională, dar și prin implementarea unui proiect.

„În interior avem 4 grupuri sanitare pentru elevi și două – pentru profesori, reparate fie din bugetul raional, fie din proiecte și, desigur din bugetul instituției. „În grupurile sanitare interioare e curat, e bine, copii se spală pe mâini cu apă caldă, sunt instalate uscătoare de mâini”, menționat Maria Savciuc, directoarea gimnaziului.

De asemenea, instituția de învățământ are veceu și în curte, însă este utilizat destul de rar, doar în cazul în care nu este apă la robinet. În satul Todirești există un sistem de apeduct și canalizare, la care este conectat și gimnaziul.

Menționăm că recent, prim – ministra Natalia Gavrilița a menționat la una dintre ședințele guvernului, despre necesitatea construcției grupurilor sanitare în școli, care ar trebui să fie o prioritate atât în cadrul proiectelor de dezvoltare regională, cât și pentru Ministerul Educației. De asemenea, ea a cerut prioritizarea acestor proiecte și redirecționarea anumitor fonduri până la sfârșitul anului 2022.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *