VIDEO / Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni mai eficientizat energetic, cu ajutorul fondurilor de stat și a finanțărilor europene

Tot mai multe instituții de învățământ din țară își îmbunătățesc condițiile de studii cu ajutorul proiectelor de eficiență energetică, finanțate din fonduri de stat și europene. Exemplu în acest sens este Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni  care nu numai că își repară edificiile, făcându-le mai confortabile pentru elevi și profesori, dar își propun să popularizeze eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni este una dintre cele mai mari instituții de învățământ din regiunea centru, în care studiază 1280 de elevi. Instituția dispune de patru blocuri de studii. La începutul anului 2021, autoritățile publice locale au accesat fonduri europene în valoare de circa 60 de mln. de lei pentru un proiect amplu de eficientizare energetică a clădirii liceului. Proiectul a inclus schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei și a acoperișului, schimbarea cablajului, înlocuirea sistemului de iluminat cu becuri led, instalarea unui sistem de ventilare cu recuperarea energiei, repararea interioară și exterioară a edificiului, precum și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 10 kW.

La moment, lucrările sunt finalizate, urmează a fi dată în exploatare doar centrala fotovoltaică.

Irina Munteanu, învățătoare din cadrul liceului, spune că după implementarea proiectului, elevii au parte de condiții mai bune de studiu: „Copiii vin într-o clasă curată, luminoasă, spațioasă. Simțim acea căldură la propriu și la figurat”.

De menționat că numai din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, aproape 100 de instituții educaționale, școli și grădinițe, își vor moderniza infrastructura în anii 2022-2023, în cadrul Programul Național „Satul European”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *