CNAM a dat startul campaniei de informare despre drepturile şi obligaţiile pacienților

Pacienţii îşi aşteaptă rândul pentru fi consultaţi de medici
Pacienţii îşi aşteaptă rândul pentru fi consultaţi de medici

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a lansat joi, 27 octombrie, campania anuală de informare despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Ediția curentă are genericul „Asigurat e mai bine” și se axează pe beneficiile asigurării medicale obligatorii. Scopul campaniei constă în creşterea nivelului de informare a populaţiei despre serviciile și medicamentele acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

„Dorim ca cetățenii să-și cunoască drepturile în calitate de asigurat și să le revendice. Fiecare persoană care a achitat prima de asigurare și a respectat pașii de acces la servicii de sănătate beneficiază gratuit, în caz de necesitate, de asistență medicală, medicamente compensate, operații costisitoare etc.”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

Asigurarea medicală obligatorie include un spectru larg de servicii medicale, iar costul unei operații poate atinge și sute de mii de lei. Acești bani sunt alocați de CNAM instituțiilor medicale contractate datorită contribuțiilor făcute de cetățeni în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

În cadrul campaniei vor fi difuzate mai multe filmulețe ce prezintă cazuri ale unor pacienți care au beneficiat de intervenții medicale costisitoare în baza asigurării medicale obligatorii. De asemenea, a fost lansat un spot în variantă video și audio despre modalitatea de a obține analogi de insulină și dispozitive medicale, care sunt compensate în premieră din fondurile AOAM începând cu 1 iulie 2022.

Produsele video vor fi plasate pe pagina web şi cea de Facebook a CNAM, difuzate de mass-media și în mediul online, precum și pe ecranele amplasate în agenţiile teritoriale ale CNAM, în instituţiile medicale.

Campania cuprinde și webinare cu medici și farmaciști pentru a le aduce la cunoștință ultimele noutăți referitoare la prestarea serviciilor medicale și farmaceutice în sistemul de asigurare medicală obligatorie.

Pentru a crește gradul de informare a persoanelor despre beneficiile asigurării medicale obligatorii, drepturile pe care le au în sistem, precum și despre transparența gestionării fondurilor AOAM, CNAM expediază pacienților scrisori prin care sunt înștiințați despre serviciile medicale de care au beneficiat pe durata internării în spital și costul acestora, acoperit din fondurile sus-menționate.

Printre acțiunile campaniei se numără și distribuirea de materiale informaționale despre serviciile incluse în asigurarea medicală obligatorie.

Campania va fi desfăşurată în perioada 27 octombrie 2022 – 31 martie 2023.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *