Garderoba Socială „Dar din Dar” – un proiect de caritate la Centrul Cultural „Regina Maria”

Holul din incinta Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din cartierul Vasilica, a fost adaptat pentru o garderobă socială. Articolele vestimentare, aranjate și clasificate după categorii, așteaptă „cumințele” un băiețel sau fetiță, femeie sau bărbat pentru a fi luate și purtate, după cum le este menirea.

„Garderoba Socială „Dar din Dar” este o inițiativă a două unghenence, Natalia Mocanu și Viorica Său, dar și a întregii echipe, care a apărut din discuțiile cu mămicile ucrainene de la Centrul de plasament temporar pentru refugiați în contextul instalării timpului rece afară”, ne spune Aliona Leșanu, directoarea Centrului. „Cu siguranță, fiecare dintre noi are acasă haine, încălțăminte care pot fi folosite și purtate de alții. Trăim niște vremuri mai complicate, în care nu este o noutate că oamenii încep să-și chibzuiască foarte bine bugetul. Am venit cu ideea să facem garderoba socială „Dar din Dar” nu doar pentru refugiații ucraineni, ci să fie un ajutor și pentru noi toți”, a mai spus Aliona Leșanu.

Vineri, 9 septembrie, atunci când a fost lansată Campania „Dar din Dar”, holul Centrului a fost arhiplin de articole vestimentare. Deschiderea Garderobei Sociale a coincis și cu activitatea dedicată sfârșitului de vară, iar cei prezenți (refugiați ucraineni, dar și beneficiarii centrului care frecventează diferite cercuri) au avut parte de diverse activități, cum ar fi discotecă pentru copii, o multitudine de jocuri distractive, înghețată, ceai, dulciuri și, desigur, multă voie bună.

„Pornind de la ajutorul acordat de cele două unghenence, dar și specialiștii de la Centru, de la Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”, care este partener la diferite activități ce țin de ajutorul refugiaților, și numaidecât, cu generozitatea oamenilor, am putut să dăm startul unui proiect, după părerea mea, foarte util”, a mai relatat Aliona Leșanu.

Potrivit organizatorilor, doar în ziua de luni au venit au venit patru mămici care au adus pungi cu hăinuțe, iar 10 beneficiari au putut să-și aleagă diverse haine în dependență de necesitate.

La garderoba socială am întâlnit-o pe Laura Bulgaru, o locuitoare din cartierul Vasilica, care a venit să aducă haine. „E un lucru foarte bun și util, doar că lumea se jenează să vină să-și ia haine. Parcă aș avea o propunere: ca să fie implicați copii-voluntari pentru a distribui pachete cu haine pe mărimi și după necesități, la domiciliul persoanelor în vârstă sau a celor din familii social-vulnerabile…”.

Pentru a-și alege niște haine, au venit și doi copii. Angela Racoviță, angajată la Centru, i-a condus spre suportul unde erau haine pentru copii și i-a ajutat să-și aleagă pantaloni pe mărimea lor. Băieții, bucuroși, au început să probeze piesele vestimentare, preferențiali fiind blugii. După ce și-au ales hainele, copiii au fost conduși să-și caute și niște papuci pe mărime. Mare le-a fost bucuria, când au găsit încălțămintea potrivită.

Grăbiți, copiii au mulțumit și s-au îndreptat către terenul de joacă din preajma Centrului, îmbrăcați și încălțați cu cele aduse de către oamenii cu suflet mare.

De subliniat că, la Garderoba Socială sunt diverse articole vestimentare atât pentru maturi, cât și pentru copii. Aceasta va funcționa timp de o lună. „Suntem foarte încântați de faptul că oamenii sunt receptivi și aduc haine, grație cărora campania demarează așa cum ne-am dorit”, a concluzionat Aliona Leșanu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *