2 insecte noi au fost depistate în Republica Moldova. Pot provoca alergii și pot duce la uscarea copacilor

Tigrul platanului. Sursa foto: digi24.ro

În ultimele zile, tot mai mulți oameni sesizează despre faptul că în spațiile verzi din Republica Moldova, dar și în locuințe a apărut un număr mare de insecte minuscule. Unele persoane sunt deranjate de faptul că sunt înțepate de aceste insecte, dar și îngrijorate că acestea ar putea să le transmită mai multe boli, transmite ecopresa.md.

Galina Bușmachiu, șefa Laboratorului entomologie din cadrul Institutului de Zoologie de la Chișinău, doctor habilitat în biologie, a detaliat că e vorba de două specii de insecte – tigrul platanului și ploșnița dantelată a stejarului, de dimensiunea a câțiva milimetri, de culoare alb-negriu, gri, care seamănă mult între ele – una își găsește adăpost pe arborele platan, iar alta – pe stejar.

„Sunt insecte invazive, care au apărut recent în Republica Moldova, împreună cu transportul, cu migrația. Probabil au fost aduse cu mașinile astea mari, cu camioanele, care transportă marfă, au venit de la sud. De la începutul invaziei, aceste insecte au fost destul de mici, dar cu timpul acestea s-au aclimatizat și reprezintă populații foarte mari. Eu și colegii mei am observat aceste insecte pentru prima dată acum câțiva ani, pe platanii din orașul Chișinău, iar ulterior și pe stejarii din pădure. Zilele acestea am fost la Băcioi, unde de sub un nuc curgeau, cădeau una câte una aceste insecte pe mâinile mele. Am fost recent și în Parcul Dendrarium din Chișinău și acolo la fel aceste insecte curgeau de pe toți arborii”, a menționat Galina Bușmachiu.

Șefa Laboratorului entomologie a precizat că, per general, aceste insecte nu sunt dăunătoare pentru oameni, dar la unele persoane acestea pot provoca alergii, în special la copii. Totodată, aceste insecte sunt dăunătoare pentru arbori.

„Ele se hrănesc cu seva plantelor, sunt în număr foarte mare, iar în timp aceasta poate conduce la uscarea arborilor și arbuștilor. Planta adultă, în perioada de secetă, și așa are puțină sevă. Dacă mai este slăbită și atacată de insecte, de-a lungul a câtorva ani, poate să se usuce. Mai ales aceste insecte sunt periculoase pentru arborii tineri, care de abia s-au pornit în creștere. Singura soluție este ca reprezentanții Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi să prelucreze spațiile verzi cu insecticide”, a atenționat doctorul habilitat în biologie.

Galina Bușmachiu a mai spus că, în mod normal, tigrul platanului și ploșnița dantelată a stejarului nu rezistă la friguri mari, dar, pentru că în ultimii ani în Republica Moldova iernile sunt calde, aceste insecte vor supraviețui.

Schimbările climatice pot să ne aducă surprize în legătură cu aceste insecte

Aurel Lozan, doctor în științe biologice, a precizat  că ploșnița dantelată a stejarului este o specie invazivă de insecte, care chiar zilele acestea se manifestă foarte neplăcut în preajma noastră. „Ploșnița dantelată a stejarului (Corythucha arcuata) este o mică ploșniță de origine din America de Nord, mai exact din estul SUA și sudul Canadei. De vreo două decenii este prezentă în Europa și nu numai. Deși se menționează ca specie gazdă pe arbori de stejar, ea este semnalată pe diverse specii de arbori și arbuști, precum platanul, teiul, ulmul, mărul, părul, păducelul, murul”, a specificat cercetătorul.

Aurel Lozan a subliniat că ploșnița dantelată a stejarului nu omoară arborii și arbuștii în mod direct, dar afectează starea fiziologică a plantelor și reduce din intensitatea proceselor de fotosinteză, prin atacurile asupra aparatului foliar – distruge epiderma în straturile superioare. Plus la aceasta, deschide perspective pentru alți agenți patogeni, în special bolile de plante, care atacă arborii și arbuștii slăbiți. Ploșnița dantelată a stejarului înțeapă oamenii în mod automat, pentru că ar crede că pielea oamenilor ar fi o frunză. „Deci asupra omului nu are impact direct, dar deranjează, mai ales în cazul înmulțirilor în masă a acestor insecte. Pot pătrunde sub haine, pot nimeri în păr sau în cavitatea bucală”, a spus doctorul în științe biologice.

Expertul a adăugat că schimbările climatice pot modifica mult specia, așa că ne putem aștepta la surprize. „Ploșnița dantelată a stejarului se pregătește de iernat, s-au făcut cercetări care au arătat că sunt 10 insecte de acest fel la un metru pătrat. În unele zone ale Chișinăului, avem milioane de insecte mici. Schimbările climatice pot să ne aducă surprize – ploșnița dantelată a stejarului, dar și alte specii de insecte se pot înmulți în masă. Atunci vor fi daune esențiale atât pentru arborii și arbuștii din jur, dar și pentru oameni”, a atenționat Aurel Lozan.

Doctorul în biologie este de părere că sunt necesare cercetări cât mai urgente, pentru a înțelege cum se comportă specia în Republica Moldova, care este pragul de dăunare, care este toleranța arborilor și arboretelor față de aceste insecte, care sunt metodele de combatere a lor.

Dacă ați fost mușcați de tigrul platanului şi sunteți alergici sau în locul unde ați fost înţepat se creează o zonă roşie este bine să vă spălați cu apă şi săpun și, eventual, să ne adresăm medicului de familie, dacă aveți un fond alergic.

Ploșnița dantelată, sursa foto mesageruldesibiu.ro

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *