Expresul.md din nou sub lupa Media Radarului

Expresul.md a ajuns din nou sub lupa media radarului. În perioada 5 – 8 septembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a actualizat gradul de credibilitate a 40 de portaluri de știri pe platforma Media Radar, inclusiv Expresul.md. Verdictul final a fost: Portalul corespunde în mare parte criteriilor minime de credibilitate descrise de experții Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în metodologia de monitorizare. În rezultatul monitorizării, Expresul.md a acumulat de la 42.57 de puncte.

Portalurile au fost evaluate în baza mai multor criterii: disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea navigării pe site.

Expresul.md se află pe locul 10 din cele 40 de portaluri media, după Ziarul de gardă, TV8, Moldstreet, NewsMaker, Agenția de știri IPN și Compania Teleradio Molodva, Agora.md, Diez.md și Nokta.md.

Punctele obținute, conform criteriilor de credibilitate:

Disponibilitate date de identificare – 5
Declarație politică editorial – 5
Norme profesionale asumate public – 5
Calitate produse mediatice – 24,57
Accesibilitate navigare (usability) – 3.

Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte, iar indicele de credibilitate al portalurilor informaționale a fost dedus prin sumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu. Astfel, instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.

Cele 40 de portaluri monitorizate de experții-evaluatori ai CJI  sunt: Diez.mdProtv.mdTribuna.mdJurnal.mdNokta.mdNordnews.mdNtv.mdPrimelestiri.mdRealitatea.mdTelegraph.mdKp.mdDeschide.mdPublika.mdReplicamedia.mdParanteze.mdActualitati.mdCotidianul.md, Newsmaker.mdTuk.mdZiarulnational.md, Aif.mdGazetadechisinau.mdGagauzinfo.mdTrm.mdAgora.mdInfotag.mdGrt.mdMoldstreet.comObservatorul.mdSinteza.orgEsp.mdOmg.mdZdg.mdTimpul.mdTv8.mdA-tv.mdIpn.mdUnimedia.infoNoi.md și Expresul.md.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *