BERD va oferi finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide

Imagine simbol: glsa.ro

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Aceștia vor fi oferiți pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide.

Banii vor fi folosiți pentru realizarea infrastructurii de management a deșeurilor solide, achiziționarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare în mai multe raioane:  Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia și autoritățile locale ale UTA Găgăuzia. Lucrările se vor desfășura în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care urmează a fi implementat în perioada 2023-2027.

Împrumutul în valoare de 25 de milioane de euro are un termen de valabilitate de 15 ani, care include și perioada de grație de patru ani.

De menționat că în luna august, Ministerul Mediului a organizat o ședință cu participarea reprezentanților Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea definitivării aspectelor tehnice pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Acesta urmează a fi implementat cu participarea a trei parteneri: BEI, BERD și partea asigurată de un alt potențial donator.

În rezultatul discuțiilor cu conducerea Ministerului Mediului, pentru a evita situații de tergiversare și refuz a autorităților publice locale de alocare a terenurilor incluse în studiile de fezabilitate pentru construcția poligonului de deșeuri și a stațiilor de transfer, s-a solicitat de a schimba unele aspecte funcționale și anume necesitatea transmiterii terenurilor destinate poligonului regional de deșeuri și a stațiilor de transfer în proprietate statului, cu transmiterea ulterioară a acestora în gestiunea economică a operatorilor regionali, astfel încât să fie asigurată continuitatea proceselor. Totodată, a solicitat identificarea unor soluții în care pentru un număr de aproximativ 25 % din populație din Regiunea de Management al Deșeurilor (RMD) numărul 5 (raioanele: Nisporeni, Ungheni şi Călăraşi), să fie examinată opțiunea colectării deșeurilor de la casă la casă și nu la platforme centralizate.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *