VIDEO / „O zi în sat” la Sipoteni. Un film realizat cu 60 de ani în urmă

Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor (ANA) a postat zilele trecute pe rețelele de socializare un film realizat acum 60 de ani despre satul Sipoteni din raionul Călărași.

„Filmul de weekend de la Agenția Națională a Arhivelor. Un film de scurtmetraj despre viața la colhoz în satul Sipoteni, raionul Călărași, RSS Moldovenească. Un film de propagandă, de ridicare în slăvi a muncii la colectiv, dar care ne permite să aflăm mai mult decât intenționează creatorii acestuia și, mai ales, cenzorii din domeniul cinematografic. Mai important, filmul ne permite să ne revedem părinții și bunicii din epoca respectivă, o epocă în care fotografia e o raritate încă”, a menționat Igor Cașu.

Filmul „O zi în sat”, în regia lui I. Tihonov, imaginea – V. Ciurea, textul – Boris Movilă, într-o română impecabilă, o producție Moldova-film, 1962. Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, Cinemateca.

Sipoteniul este acum o comună din raionul Călărași, Republica Moldova. Este formată din satele Sipoteni (sat-reședință) și Podul Lung.

Este una dintre cele mai mari de pe teritoriul Moldovei. Aici activează circa 25 de unități comerciale, o brutărie, o moară, o oloiniță, o fabrică avicolă, o fabrică de producere a sucului de mere, o fabrică de vinuri, o fabrică de prelucrare a lemnului, o stație de alimentare cu petrol, o stație de alimentare cu gaz și un număr mare de fermieri care se ocupă cu prelucrarea terenurilor agricole de pe teritoriul comunei.

Conform datelor recensământului din 2014, comuna are o populație de 6.845 de locuitori.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *