Activitățile culturale tradiționale din zona transfrontalieră au fost promovate

Încă un proiect transfrontalier a fost finalizat cu succes la Ungheni. Este vorba de proiectul „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră”, implementat de către Asociația „Mugurelul” din Dorohoi, județul Botoșani, România.   

Partenerul principal al proiectului a fost Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă din Ungheni.

Pe 26 iulie a avut loc conferința de încheiere a proiectului, unde cei prezenți au fost informați despre activitățile și rezultatele obținute în cadrul proiectului.

Potrivit organizatorilor, scopul acestui proiect a fost contribuția la păstrarea patrimoniului cultural și istoric, în zona transfrontalieră județul Botoșani, România – raionul Ungheni, Republica Moldova, prin sprijinirea dezvoltării culturii locale, a identităților culturale specifice și a dialogului cultural. 

„Acest proiect este unul de suflet, fiindcă ne-a făcut să ne cunoaștem mai bine și să legăm relații strânse între Dorohoi și Ungheni”, a menționat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, venind cu mulțumiri către cei care au contribuit la crearea acestui proiect frumos.  

De menționat că grupurile țintă ale proiectului au fost șase instituții culturale și de învățământ din zona transfrontalieră, trei fiind din județul Botoșani și trei din raionul Ungheni; șase specialiști în domeniile culturii și educației (cîte trei din fiecare regiune) și 50 tineri care activează în domeniile educațional și cultural (30 din România și 20 din Republica Moldova). Beneficiarii finali sunt comunitățile locale din zona proiectului, reprezentate de administrațiile publice locale din grupurile de interese identificate în perioada de pregătire a proiectului.

Pe lângă multitudinea de instruiri dar și alte activități care s-au desfășurat în cadrul acestui proiect, rezultatul principal al proiectului a fost organizarea a două festivaluri populare transfrontaliere care au contribuit la dezvoltarea și promovarea turismului în această zonă transfrontalieră.

Astfel, primul festival a avut loc în județul Botoșani la sfârșitul lunii iunie, când un grup de copii din Ungheni au avut ocazia să participe la Festivalul Internațional de Muzică Populară „Mugurelul”, ediția a XVI- a. După care, la mijlocul lunii iulie s-a desfășurat un festival similar și la Ungheni, la care au participat copiii din Dorohoi. 

„Copii din Dorohoi au fost impresionați de orașul Ungheni, le-a plăcut foarte mult aici, au reușit să lege prietenii iar acum discută cu prietenii lor pe rețelele sociale. Unicul lor regret este că au stat prea puțin la Ungheni”, a spus Marcel Dupu, manager de proiect, președintele și dirijorul orchestrei „Mugurelul” din Dorohoi. 

De menționat că suma totală a proiectul „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră” a fost de 107 mii 829 euro. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun „România – Republica Moldova 2014-2020”. 

Gabriela Boxan

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *