Un laborator modern de testare a solului la Ungheni

Sursa foto: undp.org

La Ungheni va activa un laborator modern de testare a solului. Acesta aparține antreprenorului unghenean, Nicolae Alcaz, care de aproape zece ani produce îngrășăminte organice.

„Un laborator de testare a solului este necesar, în condițiile folosirii excesive a substanțelor chimice. Dacă și în anii următori se vor folosi intensiv îngrășăminte chimice, nu vom mai avea sol”, spune Nicolae Alcaz.

Acest lucru va fi posibil grație grantului de 30 mii de euro oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

În cadrul laboratorului, antreprenorul va putea produce fertilizanți în cantități mai mari și în condiții mai bune. Totodată, investiția va genera șase noi locuri de muncă, dintre care două de înaltă calificare, laboranți în agrochimie. Dacă înainte activitatea sa era sezonieră, odată cu lansarea laboratorului, aceasta se va extinde pe tot parcursul anului.

Potrivit antreprenorului, laboratorul va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică a soluțiilor care vor fi date spre testare. De asemenea, atreprenorul a procurat echipamente pentru laborator, cum ar fi: utilaje de măsurare a pH, a ionilor și a sistemului foto-metric, reactor de inox pentru fermentare, dispozitive digitale. ”Toate acestea fac posibilă efectuarea analizelor la sol. Abia după ce va fi stabilită componența solului, se va putea veni cu soluții organice pentru fertilizarea terenului”, a subliniat el.

Deocamdată, Nicolae Alcaz își comercializează marfa doar pe piața locală, lucrând la direct cu agricultorii și distribuitorii. Antreprenorul planifică să înceapă în curând exportul în UE. „Cinci ani am făcut teste în mai multe laboratoare și centre științifice din România, iar la finele anului 2021, am obținut autorizația pentru export. Acum suntem la etapa de identificare a distribuitorilor și planificăm în toamnă să facem primul export de probă. Intenția noastră este să ajungem pe segmentul românesc de piață, iar ulterior ne orientăm către cel bulgăresc”, conchide Nicolae Alcaz.

Gama de fertilizanții organici „Biostim”, dezvoltată de Nicolae Alcaz, include produse pentru pomi și arbuști fructiferi, vița de vie, legume și boboase, cereale, oleaginoase și culturi tehnice, arbuști decorativi neflorali și ierburi pentru gazon și decorative.

Potrivit producătorului, fertilizanții organici sunt o adevărată salvare pentru solurile degradate și poluate chimic, întrucât remediază și restabilesc stratul de humus, măresc rezistența la secetă, îmbunătățesc calitatea recoltei, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor.

Sursa: undp.org

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *